Різнобарвне коромисло над Вінницею зависло саме напередодні Всесвітнього дня вишиванки. Навіть небо розстелило до свята свій барвистий рушничок, чим потішило дорослих і малих.

 

Нинішньої весни вперше природа перекинула "місток із семи стрічок" над Вінницею. Хоча дощі занадилися на територію області ще з понеділка, 16 травня. Відтоді випадають кожної днини. 19 травня район Старого міста в обласному центрі встелив град, розміром з квасолини. Таке само явище спостерігалося в деяких інших районах краю.

 

Погода упродовж дня змінюється декілька разів. Яскраве ранішнє сонце, що обіцяє погожу днину, раптом заступають важкі чорні хмари. Деякий час з неба ллє, як з відра, а тоді знову з'являється яскраві промені і заливають землю. За інформацією обласного Гідрометцентру, опадів на території області вже випало понад місячну норму. Найбільш рясними вони виявилися у Липовецькому районі -- 78 міліметрів (при місячній нормі 60 мм). У зоні інтенсивних дощів опинилися також Крижопільський, Піщанський та Козятинський райони. У Піщанському районі вийшла з берегів річка Савранка і затопила майже 50 городів у декількох населених пунктах. Дорога між селом Рудниця і райцентром Піщанка під час однієї зливи нагадувала річку. Найменше дощило у Могилеві-Подільському, Вінниці та Хмільнику.

 

Припинення дощів і встановлення стійкої погоди очікується з 24 травня. Принаймні такий прогноз дають синоптики. Тоді ж почне теплішати. До того часу жарко не буде. Вночі температура опускатиметься до 4--9 градусів. Удень повітря прогріватиметься не вище плюс 17. Після однієї зливи над обласним центром зависло барвисте коромисло. Дощовим було 19 травня. Незважаючи на це, багато вінничан все одно одягли вишиванки. Барвисті узори виглядали з-під курток чи плащів. Коли переставало дощити, вулиці міста розквітали різнокольоровими вишивками. Кольорів у них було більше, ніж у веселки на небі.

 

Віктор СКРИПНИК.

Фото автора.

 

Вінницька область.

 

Голос України