Заяви про потребу досягнення енергетичної незалежності, економного використання газу, що лунають з боку урядовців, можуть бути втілені в життя за розробки механізмів її реалізації.

Енергоефективність розвивається поки що дуже повільно — ні відповідної державної стратегії, ні чіткої програми досягнення мети поки що немає. Водночас тарифи на паливо істотно зростають, а перехід на заощаджувальні технології займе чимало часу та є дороговартісним, акцентують в Антикризовій раді громадських організацій.


Експерти наголошують: щоб населення, підприємництво (малий та середній бізнес) мали змогу використовувати альтернативні технології, спочатку необхідно прийняти комплексну загальнонаціональну програму, яка б ураховувала цілу низку чинників, серед яких — доступ до кредитних ресурсів за адекватними ставками, можливо, часткове зниження фіскального навантаження чи податкові канікули для тих підприємств, що спрямовують кошти на ресурсозберігаючу модернізацію виробництв.


Залишається під питанням спроможність промислових підприємств, що перебувають у кризовому стані та вже не перший рік мають спад виробництва, конкурувати на світовому та внутрішньому ринку із величезними та дороговартісними енергозатратами.


«Переважна більшість заводів не може самостійно підвищити енергоефективність виробництв. Таких коштів у них немає. Ті прибутки, що є, — спрямовуються на підтримку хоч якихось об’ємів виробництва. Кредитні ставки — високі, валютна політика стримує експорт, держава не сприяє внутрішнім замовленням. Ці завдання треба вирішувати негайно, бо спорадичні підходи до проблеми не матимуть успіху», — зазначає голова Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах.


Механізми відродження індустріального потенціалу, розвитку національного товаровиробника, досягнення енергоефективності економіки запропоновані сотнями профільних бізнес-організацій, експертами, науковцями в Антикризовій програмі спільних дій влади та бізнесу. Саме на її основі передбачається напрацювати разом із парламентаріями, урядовцями, громадськістю стратегію подолання кризи та виходу на пряму економічного зростання.


Вл. інф.