Вечірнє засідання 19 травня

 

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2016 рік» (щодо соціальних стандартів та обсягу субвенції на надання пільг та житлових субсидій). Перший заступник міністра фінансів Оксана Маркарова повідомила, що ухвалення цього законопроекту передбачає підвищення з 1 грудня 2016 року соціальних стандартів, зокрема, заробітних плат, допомог і пенсій, та збільшення на 5,269 мільярда гривень обсягу субвенцій на надання пільг на житлові субсидії населенню на оплату житлово-комунальних послуг. Вона нагадала, що чинна редакція Держбюджету передбачала підвищення розміру мінімальної зарплати до 1550 гривень, тоді як пропоновані зміни збільшують її до 1600 гривень. При цьому заступник міністра зауважила, що коли говорити про кожну окрему зарплату, то загалом з грудня це збільшення становитиме 300—400 гривень.

 

Додаткові ресурси для такого підвищення планується отримати за рахунок збільшення на 1,2 мільярда гривень доходів від податку на прибуток підприємств, збільшення на 2,1 мільярда гривень надходжень ПДВ з вироблених в Україні товарів та послуг та збільшення на 3,8 мільярда гривень надходжень від рентної плати за користування надрами. За словами О. Маркарової, в законопроекті також враховано зменшення надходжень внаслідок скасування оподаткування пенсій.

Натомість представник Опозиційного блоку Наталія Королевська заявила, що збільшення розміру мінімальної зарплати лише на 50 гривень зовсім не компенсує зростання цін та інфляцію. «50 гривень, або два долари — що це дасть людям у грудні», — запитала вона та закликала уряд вже з 1 травня збільшити пенсії та зарплати на 500 гривень, як передбачає внесений Опозиційним блоком законопроект.

Представляючи позицію Комітету з питань бюджету, народний депутат Сергій Рудик повідомив, що законопроектом пропонується збільшити доходи загального фонду Держбюджету та видатки на 6,7 мільярда гривень, або на 15 відсотків, які передусім підуть на збільшення субвенцій місцевим бюджетам для надання пільг та житлових субсидій та збільшення соціальних стандартів. «Ми усвідомлюємо, що законопроект далеко не ідеальний. На засіданні комітету відбулася жвава дискусія стосовно ефективності механізму надання житлових субсидій населенню, а також запропонованого підходу уряду щодо незначного підвищення соціальних гарантій, який не враховує знецінення грошових доходів громадян внаслідок інфляційних процесів і девальвації національної валюти», — сказав він та зазначив, що водночас комітет рекомендував ухвалити законопроект у цілому.

Під час обговорення також висловлювалися застереження щодо нинішньої системи надання субсидій та недостатнього збільшення соцстандартів.

«Ми категорично проти збільшення субвенцій з держбюджету на надання пільг та житлових субсидій в розмірі 5,3 мільярда гривень. Ми не можемо сьогодні продовжувати проїдати гроші, а повинні від слів про енергоефективність перейти до справжніх справ і ці 5,3 мільярда гривень спрямувати на інвестиції, зокрема на утеплення будинків», — заявила представник «Самопомочі» Альона Бабак.

Геннадій Кривошея («Народний фронт») підкреслив, що нинішнє збільшення соціальних стандартів стало можливим завдяки політиці, яку проводив попередній уряд, та висловив застереження, щоб заощаджені гроші не були просто розікрадені, а справді пішли на збільшення соцстандартів.

Представник «Батьківщини» Сергій Соболєв підкреслив, що в той час, коли за два роки люди втратили приблизно 70 відсотків реальних доходів, їм пропонують компенсувати це 50 гривнями, та й то аж з грудня. У зв’язку з цим фракція пропонує значно збільшити доходи та видатки бюджету за рахунок деофшоризації економіки.

Борислав Розенблат (Блок Петра Порошенка) закликав виходити з нинішніх реалій та підтримати урядовий законопроект, а якщо й надалі триватиме економічне зростання, то в грудні з’явиться можливість й далі збільшувати соціальні стандарти.

Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що його політична сила пропонує до трьох тисяч збільшити мінімальну зарплату та пенсію. «Єдина можливість відбудувати економіку, розвинути малий і середній бізнес, а не олігархів — це створення робочих місць, це радикальне підвищення доходів громадян, це деофшоризація економіки, це індексація заробітних плат і пенсій, бо коли уряд добавляє три копійки, коли інфляція сотні процентів, то це просто знущання», — підкреслив він.

Також парламентарії 307 голосами підтримали в першому читанні урядовий законопроект про внесення змін до Податкового кодексу щодо звільнення від оподаткування пенсій (№4542). Як зазначила голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна, оскільки цей законопроект не передбачає оподаткування надвисоких пенсій, які сягають 30—50 тисяч гривень, то під час підготовки до другого читання будуть внесені відповідні поправки, які встановлюватимуть справедливість.

Верховна Рада ухвалила постанови про дострокове припинення повноважень народних депутатів Юрія Гарбуза та Андрія Гордєєва, яких, відповідно, призначено головами Луганської та Херсонської облдержадміністрацій.