Ранкове засідання 20 квітня

На початку засідання Голова Верховної Ради Андрій Парубій нагадав, що країна готується відзначати День Європи — свято, яке з 2003 року стало для нас традиційним, а впродовж останніх років набуло особливого значення. «Два роки тому під час Революції Гідності український народ довів, що наша країна — це незалежна європейська держава, яка стояла біля витоків європейської цивілізації, — сказав він. — Україна була однією з тих держав, яка творила Європу, як явище і цивілізаційний простір». 

А. Парубій подякував народним депутатам, експертам і міжнародним друзям нашої країни, які проводять величезну працю для поліпшення українського законодавства, наближуючи його до стандартів ЄС. Попри політичні перешкоди і військову агресію Російської Федерації ми швидкими кроками рухаємося на Захід, вважає очільник законодавчого органу.

Година запитань до уряду розпочалася з інформації міністра аграрної політики та продовольства Тараса Кутового. За його словами, три основні напрямки, на яких сконцентруються в міністерстві — це питання земельної реформи, державної підтримки малого та середнього бізнесу і збільшення прибутковості держпідприємств. Ще п’ять додаткових напрямів — це розвиток сільських територій, розширення ринків збуту, органічне виробництво та нішові культури, зрошення, а також безпечність та якість харчових продуктів.

У контексті обігу землі, зауважив Т. Кутовий, уряд пропонує надати можливість продажу права оренди землі та банківської застави прав оренди. Тобто про продаж землі не йдеться, а пропонується запровадити похідний інструмент, який дозволить стратегічним інвесторам мати довгостроковий горизонт для інвестицій. «Якщо ми успішно реалізуємо цю реформу, -зауважив він, — то малі та середні виробники, які є пріоритетом для міністерства, зможуть консолідувати ті невеликі обсяги — 100—150 га землі, необхідні для того, щоб на рівні сім’ї здійснювати господарювання».

Також у міністерстві пропонують підтримувати фермерів та малих гравців. При цьому розподіляти кошти мають не комісії, як це є сьогодні, а фермерські асоціації.

Голова Національного агентства з питань державної служби Костянтин Ващенко доповів про впровадження з травня цього року нового закону про державну службу. За його словами, і попередній, і нинішній уряди зробили все, щоб імплементувати цей закон. Крім того, Кабмін здійснює заходи, пов’язані із створенням ефективних служб персоналу у власній структурі, які стануть ключовою ланкою у впровадженні реформи. Державних службовців навчають, щоб вони могли ефективно користуватися тим інструментарієм, який у них з’явився.

Стосовно посадовців в органах місцевої влади, то парламент вже ухвалив у першому читанні проект закону про службу в органах місцевого самоврядування. К. Ващенко звернувся до народних депутатів із проханням ухвалити цей документ в цілому, щоб створити в країні систему публічної служби, яка б функціонувала на єдиних засадах, принципах, підходах, включно із запровадженням конкурсного відбору на посади, чітко визначеними питаннями звільнення та призначення посадових осіб, прозорою моделлю оплати праці, залежною від спроможності громади тощо.

Традиційно під час дебатів більшість народних депутатів зверталися до Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. Так, відповідаючи на запитання Борислава Берези, голова уряду допустив, що підвищення вартості пального на українських АЗС є результатом змови. «Ми бачимо, що такі дії синхронні», — сказав він, повідомивши, що перший віце-прем’єр Степан Кубів уже направив звернення до Антимонопольного комітету з цього приводу. Очільник Кабміну переконаний, що роль АМКУ у цій сфері треба підсилювати.

Відповідаючи на запитання парламентаріїв стосовно розвитку власного газовидобутку, прем’єр зазначив, що з 2006 року по 2013-й приватні компанії отримали понад 150 дозволів на видобуток газу на території нашої країни, а державна компанія «Укргазвидобування» — лише кілька, тож це означає, що галузь умисно знищувалася та щоб Україна й далі залежала від російського палива. «Нині ми маємо ринкову ціну на газ і не залежимо від російського блакитного палива», — запевнив він.

Після завершення години запитань до уряду Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко зачитала 252 депутатські запити, зареєстровані в секретаріаті протягом тижня.

Народні обранці розглянули постанову, згідно з якою представники Опозиційного блоку пропонують вважати недійним голосування за зміни до закону про телебачення і радіомовлення щодо визначення передач європейського виробництва. Це викликало бурхливу полеміку в залі. А наступне голосування показало, що цю постанову підтримали лише п’ять народних депутатів.

Після перерви Голова Верховної Ради Андрій Парубій укотре нагадав колегам, що в парламенті вже зареєстровано проект оновленого Регламенту роботи законодавчого органу. У середу, згідно з цим документом, парламентарії цілий день працюватимуть у комітетах, а парламентські слухання проводитимуть у п’ятницю. У вівторок і четвер народні обранці голосуватимуть за законопроекти, а в понеділок матимуть тригодинні дебати з урядом. «Це збільшить нашу ефективність, — запевнив Андрій Парубій. — Того сорому, який ми маємо кожну п’ятницю, більше не буде, бо зміниться сам формат». Зміни до Регламенту підписані чотирма фракціями, зауважив очільник парламенту й закликав народних депутатів підтримати його в залі.

Зранку лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що, вимагаючи створення тимчасової слідчої комісії, яка б дослідила питання корупції у вищих ешелонах влади, народні обранці планують ночувати під куполом. У відповідь Голова Верховної Ради сказав, що «з’ясує, чи є вже всі юридичні підстави» для реєстрації проекту постанови про створення такої ТСК. А вже наприкінці засідання А. Парубій повідомив, що відповідно до закону про Регламент перед створенням ТСК відводиться час, щоб усі фракції могли подати свої кандидатури. «Депутати не можуть брати участь одночасно у двох ТСК, — зауважив він. — Ми змогли виправити всі порушення, які були в запропонованій постанові. На жаль, не всі фракції подали свої кандидатури і це створювало нам певні перешкоди в реєстрації, але ми залишили квоти для представників цих політичних сил». Отож, за словами глави парламенту, у п’ятницю з’явилися підстави для того, щоб зареєструвати проект постанови про створення ТСК.

З днем народження вітали народного депутата Віктора Вовка.

Факт

Данія обробляє 2,6 мільйона гектарів землі. Україна — щонайменше 26 мільйонів. Вал продажу нашої сільськогосподарської продукції 14,6 мільярда доларів. У Данії цей показник сягає 24 мільярдів євро.

 

 

Олексій Гончаренко, Ігор Гринів.

 

 

Сергій Соболєв, Сергій Євтушок.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.