Уряд збирається реформувати систему державної підтримки сільського господарства. «Ми маємо запровадити адресну, чітку підтримку невеликим фермерським господарствам до 500 га землі на вироблення власної, конкурентної, чистої, якісної сільгосппродукції. Ми будемо цим питанням займатися, ми ставимо його в пріоритет і вважаємо, що це питання має бути вирішене», — зазначив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман під час позачергового засідання Кабміну, повідомляє «Урядовий портал».

 

Якщо це запровадять, така підтримка, зокрема, дасть змогу витягнути дрібні господарства з «тіні», вважають у керівних кабінетах. Адже, 


за розрахунками експертів Українського клубу аграрного бізнесу, торік до місцевих бюджетів сільгоспвиробниками було сплачено 6,1 мільярда гривень податків. Водночас у «тіньовому» обробітку перебуває майже 7 мільйонів гектарів землі, через що бюджети недоотримали ще 2 млрд. грн., або третю частину від податків, сплачених у 2015 році. 


Отож спільні зусилля влади та бізнесу в реформуванні сектору можуть додатково залучити 3,6 млрд. гривень вже цього року.


— У «тіні» сьогодні майже третина аграрного сектору, що призводить до занепаду сільських територій, а зростання податкового навантаження лише стимулює господарства працювати непрозоро. Складається ситуація, коли через нестачу державних коштів з прозорого бізнесу намагаються стягнути більше, тоді як боротьби з тіньовим не відбувається. 


Збільшити надходження до місцевих бюджетів від тих агровиробників, які працюють в «тіні», допоможе запровадження мінімального податкового соціального зобов’язання з кожного гектара сільгоспугідь, — вважає генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Тарас Висоцький.

 

Інформація до роздумів

 

Створять ринок землі, щоб підвищити добробут

 


Відповідно до оприлюдненого проекту «Плану пріоритетних дій уряду на 2016 рік», серед ключових напрямків реформ для досягнення стратегічних цілей значиться, зокрема, земельна реформа.


Чинний мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення позбавляє селян їхнього права на власність та стримує розвиток аграрного ринку. Впровадження земельного ринку може стати джерелом потужного зростання в агросекторі та значно підвищити рівень добробуту на селі, зазначається у проекті.