День добросусідства відбувся в міжнародному пункті пропуску "Ужгород -- Вишнє Німецьке", що на україно-словацькому кордоні.

 

На знімках:

 

під час свята на кордоні

 

Фото надано
прес-службою облради.

 

Українську сторону представляли перші особи Закарпаття -- голова ОДА Геннадій МОСКАЛЬ та голова облради Михайло РІВІС. На святково облаштованому майданчику -- делегації України та Словаччини, в їх складі депутати, дипломати, ділові партнери, ветерани війни та родичі із сусідніх країв. У заходах також узяли участь поважні гості -- екс-президент Словаччини Рудольф ШУСТЕРкерівники Пряшівського та Кошицького самоврядних краївГенеральний консул Словацької Республіки у м. Ужгород Янка БУР'ЯНОВА та інші.

 

Двома мовами звучали гімни двох братніх держав, далі -- привітання, дружні розмови, плани на майбутнє, бадьорі пісні та танці. Перший привітав учасників свята дружби Геннадій Москаль, повідомляє його прес-служба, наголосивши на важливості цього заходу, який щороку зміцнює партнерство між нашими прикордонними краями. Користуючись нагодою, він також вручив колишньому президенту Словацької Республіки Рудольфу Шустеру символічну табличку, яка свідчить про передачу гелікоптера Мі-8ПС-9 від України. Вертоліт 1972 року випуску, який наразі перебуває на нейтральній смузі, незабаром транспортують до сусідньої країни, де реставрують і представлять на огляд громадськості в Музеї авіації, що в м. Кошице.

 

Голова облради Михайло Рівіс сказав, що за нинішніх непростих реалій, коли Україна у війні, керівництво області та депутати роблять усе, щоб розвивати транскордонне та міжрегіональне співробітництво. Як результат, встановлено партнерство між багатьма територіальними громадами міст і районів, сіл і селищ, установ та організацій Закарпаття з відповідними громадами та установами сусідніх регіонів Словаччини, а також РумуніїУгорщиниПольщіЧехіїАвстріїНімеччини та інших країн.

 

Далі Михайло Рівіс разом із керівником Кошицького самоврядного краю Зденеком ТРЕБУЛЕЮ підписав протокол про Меморандум щодо співпраці між Закарпатською ОДА, облрадою і владою Кошицького краю. Підписано й такий само документ із головою Пряшівського самоврядного краю Петером ХУДИКОМ.

 

Офіційна частина перейшла у виступи популярних музичних колективів.

 

Василь НИТКА.

 

Закарпатська область.

 

Голос України