Маршем слави та молитвою в Івано-Франківську відзначили День Героїв. Ветерани визвольних змагань та воїни теперішньої україно-російської війни віддали честь біля могил Січових Стрільців, бійців Української Галицької армії, Героїв Майдану та АТО, похованих на Меморіальному кладовищі міста. Вони поклали квіти до символічного Хреста жертвам політичних репресій, священики відслужили панахиду, і далі присутні строєм вирушили до міського парку культури і відпочинку ім. Тараса Шевченка, де для військових було організовано святковий обід. Також представники ГО "Пам'ять" реконструювали бій чоти УПА проти підрозділу нацистських збройних формувань, на який прийшли подивитися сотні іванофранківців та гостей міста (на знімку). А на літній естраді парку відбувся концерт патріотичної пісні.

 

Фото Миколи МАЦЮКА.

 

День Героїв запроваджений на вшанування усіх борців за волю України починаючи від часів Київської Русі, Козаччини, опришківського руху, українського стрілецтва, визвольних змагань армії УНР, УПА та діячів ОУН і тепер уже героїв сьогодення. Поки що він не є офіційним святом, але щорічно припадає на четверту неділю травня, і пов'язані з ним заходи тривають цілий тиждень.

 

ДОВІДКОВО

 

Протинімецький фронт ОУН і УПА виник на початку 1943 р. і проіснував до середини 1944 р. За свідченням істориків, він відіграв важливу роль в українському русі опору в роки Другої світової війни. Збройний виступ проти нацистської Німеччини, яка категорично заперечувала можливість існування самостійної України, дав змогу ОУН(Б) згуртувати в лавах УПА тисячі українських патріотів і об'єднати їх навколо ідеї боротьби за Українську самостійну соборну державу.

 

Галина БРУХАЛЬ.

 

Івано-Франківська область.

 

Голос України