Вщент згорів мікроавтобус "Мерседес" вінницького волонтера Юрія ТКАЧУКА. Він 22 рази возив ним гуманітарну допомогу бійцям на Донбас. Юрій не конфліктна людина. Підозрює, що це зумисний підпал.

 

На знімку:

 

врятувати автомобіль волонтера Юрія ТКАЧУКА
пожежники не встигли

 

Машина стояла у дворі будинку, в якому Юрій проживає з дружиною й дитиною. "У три години ночі ми викликали таксі і проводжали знайомих, -- розповіла одна із сусідок з будинку навпроти. -- Автобус Юри стояв, як завжди, біля наших підсобних приміщень".

 

-- На початку четвертої ранку у двері моєї квартири постукали, причому стукали сильно, -- розповів Юрій кореспонденту "Голосу України". -- Я до дверей, чую, звідти кричать, що моя машина горить. Вискочив на вулицю, а там уже пожежники дістають рукава зі свого автомобіля. Врятувати бус, на жаль, не вдалося.

 

Юрій каже, що пожежників викликав сусід з дев'ятиповерхівки, яка поруч з їхнім будинком. Побачив дим, вогонь -- і одразу зателефонував. Вони приїхали швидко. Наш будинок старий, дерев'яний, пожежники про це знають, тому й відреагували оперативно.

 

-- Найперше, що зробив пожежник після того, як загасили полум'я, підняв капот і став шукати акумулятор, -- продовжує Юрій. -- Перед тим я зняв акумулятор на підзарядку. Він був у мене в квартирі. Таке само питання почув від слідчих. Запросив їх у квартиру і показав, що підзаряджаю акумулятор.

 

Причину самозагорання від закорочення електрики можна виключати.

 

З Юрієм Ткачуком познайомився у грудні 2014-го. Тоді він вирушав у свій 15-й рейс на схід держави. Казав, що за машину ще не виплатив гроші, а вже поставив її на "коліна". Слов'янськ, Дебальцеве, Краматорськ, Щастя, Трьохізбенка -- ці та багато інших населених пунктів Юрій об'їздив, щоб доставити землякам допомогу, яку збирали волонтери. Він надзвичайно комунікабельна і скромна людина. Та ще й безвідмовна, так розповідали про нього колеги-волонтери.

 

Запам'ятався один з епізодів. Юра найчастіше їздив до бійців "Айдару". Якось ті затримали "сепара". У нього виявили номери й марки автомобілів, які найчастіше з'являлися в зоні АТО. У тому списку значився й бус Ткачука. "Хлопці просили на деякий час залягти на дно, не жартувати з вогнем, -- казав волонтер. -- Я так і зробив, але потім знову відновив поїздки".

 

У липні минулого року Ткачук підписав контракт з однією із військових частин Держприкордонслужби. Строкову службу проходив у прикордонних військах, тому знайома специфіка таких військ. Нині служить в АТО. Їхній підрозділ перебуває в одному з тих місць, яке називають гарячою точкою. До Вінниці приїхав на декілька днів привітати з першим днем народження донечку Настусю. "А тут такий "подарунок", -- з сумом каже чоловік. -- Підпалили машину на другий день мого приїзду додому...".

 

Кримінальне провадження відкрито за статтею "Умисне знищення або пошкодження майна". Покарання за такі дії -- позбавлення волі строком від трьох до 15 років. Але чи вдасться знайти зловмисника?

 

Віктор СКРИПНИК.

Фото автора.

 

Вінниця.

 

Голос України