Контррозвідники прикарпатської СБУ ліквідували російську резидентуру на Донбасі. Силовики Івано-Франківщини діяли спільно з працівниками антикорупційного підрозділу Держслужби з надзвичайних ситуацій та викрили діяльність резидентів ФСБ РФ, які вели розвідувально-підривну діяльність на території північних районів Луганської області.

 

До складу резидентури входило троє осіб: один із керівників районного відділу ДСНС, місцевий контрабандист, а також колишній заступник районного осередку забороненої комуністичної партії. Партійний функціонер, оголошений у розшук у зв'язку з організацією 2014-го в Марківському районі антиконституційного референдуму, керував діяльністю групи, переховуючись у Росії. Функції зв'язкового з іноземними спецслужбами виконував посадовець ДСНС, який протягом 2014--2016 років неодноразово виїжджав до країни-агресора. Під час одного з таких візитів восени 2015-го його і завербували представники федеральної служби.

 

За повідомленням прес-служби СБУ області, зловмисники виконували завдання російських спецслужб із контролю за переміщенням підрозділів ЗСУ, збору інформації про розташування та функціонування блокпостів, організації режиму охорони державного кордону, а також діяльності органів державної влади та правоохоронних структур. Наразі вирішується питання стосовно відкриття кримінального провадження за ст. 111 (Державна зрада) Кримінального кодексу України та оголошення про підозру у злочинах проти національної безпеки України.

 

Галина БРУХАЛЬ.

 

Івано-Франківська область.

 

Голос України