Російський ринок становить значну частину експорту з України, але про наслідки торговельної та економічної війни говорити зарано. Таку думку висловив під час брифінгу в Донецьку міністр економічного розвитку і торгівлі України Павло Шеремета. Він став першим членом нового уряду, який приїхав до області. Міністр зазначив, що дві країни мають загальні проблеми: «Як відійти від ресурсомістких до наукомістких галузей, як піднятися в рейтингу легкості ведення бізнесу, як підняти продуктивність праці. Ці проблеми все одно залишаться, і їх потрібно вирішувати. І краще вирішувати у співробітництві, в обміні досвідом. Нас об’єднає набагато більше, ніж роз’єднає».

У день приїзду керівника міністерства з’явилися повідомлення про те, нібито митники сусідньої держави почали затримувати вантажі з овочами з України. Голова обласної державної адміністрації Сергій Тарута вважає, що ці проблеми — реакція Росії на перспективу запровадження віз для росіян. «Розвитку торгівлі іноді заважають непродумані, психологічно емоційні рішення нагорі. Заява Парубія (Андрій Парубій — голова РНБО. — Авт.) про те, що будуть візи, — гадаю, була абсолютно непродуманою, не в інтересах України. І це є ще однією зоною спільних суперечностей. І на кордонах уже виникають великі проблеми із розмитненням. Гадаю, таких дій із нашого боку не повинно бути. Риторику цю потрібно прибрати. Наше завдання — розвивати економічні стосунки», — зазначив очільник області. За його словами, зараз вантажі проходять, але процедура догляду ускладнена.

На думку голови облдержадміністрації, у стосунках двох країн головну роль мають відігравати економічні чинники: «Наші металургійні заводи не постачають до Росії не тому, що хтось заважає, а тому, що там ціна набагато дешевша, ніж у глобальному світі. Сьогодні до Європи ми постачаємо метал на 100 доларів дорожче, ніж до Росії. Є економічні обставини. Ми повинні навчитися жити в глобальній світовій конкуренції. І далі розуміти, що у нас є великий російський ринок, де сьогодні дуже багато виробників, де держава допомагає проінвестувати в нове виробництво, і вони створили велику конкуренцію».

Міністр економіки пообіцяв, що відомство займеться розв’язанням найболючіших питань, серед них — наповнення державної казни та боротьба з корупцією. «Підприємці й менеджери, замість того щоб перемагати в глобальній конкуренції, думають, як відбитися від органів, які повинні начебто допомагати. Сподіваюся, в майбутньому вони не матимуть ворожого ставлення до бізнесу», — запевнив Павло Шеремета.

За його словами, уряд має намір провести дерегуляцію бізнесу, особливо малого й середнього. Міністр висловився за економічну федералізацію та більші повноваження регіонів: «Якщо є фонд регіонального розвитку, в межах ліміту область повинна вирішувати, на що витратити гроші. Повинна бути якась кооперація, якщо якісь міжобласні проекти, — але це лише координація. Це лише один із моментів, який засвідчує загальне бажання і тенденцію нового уряду України зокрема децентралізувати систему управління країною. Світ зараз децентралізований. І йти в інший бік, особливо коли в центральному казначействі мало грошей, не дуже розумно».

Павло Шеремета прокоментував закриття кондитерської фабрики «Рошен» у Ліпецьку. «Як ми в Україні повинні гарантувати права власності для всіх інвесторів — і українських, і російських, будь-яких, — так і ми очікуємо від інших. У Ліпецьку головним чином працюючі — громадяни Росії. Тобто тут дуже взаємний інтерес, який можна і потрібно розвивати».

Донецька область.