Делегація Верховної Ради України на запрошення Ради Європи у Страсбурзі разом із представниками місцевих органів влади з Донеччини, Луганщини на зустрічах високого рівня обговорили проблематику внутрішньо переміщених осіб і захисту прав людини.

 

Як повідомила на своїй сторінці у Фейсбуці Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, в українських парламентаріїв відбулася дискусія з комісаром Ради Європи з прав людини Нілом Мужнієксом, директором департаменту з прав людини Крістосом Джакомопулосом, заступником Генерального Секретаря Ради Європи Габріелою Баттаіні-Драгоні та іншими європейськими політиками.


Під час дискусій українська сторона порушила питання пріоритетності виконання гуманітарного блоку Мінських угод. «Неприпустимо, що звільнення заручників заблоковано і бойовики прив’язують свободу бранців до амністії бойовиків, — наголосила І. Геращенко. — Неприпустимо, що Міжнародний комітет Червоного Хреста і досі не допущено до пошуку зниклих безвісти. Так само заблокована робота міжнародних гуманітарних організацій на окупованих територіях».


Ірина Геращенко наголосила, що в питанні пошуку зниклих безвісти і ідентифікації загиблих час грає проти всіх сторін. Так само, на її думку, важлива більш активна позиція РЄ щодо звільнення політв’язнів у російських тюрмах.


Під час зустрічей у Страсбурзі велика увага приділялася темі виплат пенсій на окупованій території. Перший заступник Голови Верховної Ради наголосила, що протягом двох років конфлікту Україна виплатила вимушеним переселенцям понад 57 мільярдів гривень (із них більше 30 мільярдів — це пенсії, інше — соціальні виплати). «Тому ні про яку блокаду не може йти й мова! — заявила І. Геращенко. — Інше питання, що ми не можемо виплачувати пенсії на окупованих територіях, там немає легітимних органів влади, тому зараз українська сторона систематизує ці виплати, аби унеможливити зловживання (як-то — виплати пенсій людям, що померли, отримання «переселенських» грошей тими, хто проживає на окупованих територіях і має право тільки на пенсії тощо). Ірина Геращенко висловила глибоке занепокоєння і обурення тим, що в щорічній доповіді Генсекретаря Ради Європи Турбьєрна Янгланда про дотримання прав людини в країнах РЄ немає жодного слова про Крим і Донбас.


Під час зустрічі з заступником Генерального секретаря Ради Європи Габріелою Баттаіні-Драгоні обговорили діяльність новоствореного Міністерства з питань Донбасу, яке, власне, тільки формується. За словами І. Геращенко, наші європейські партнери надзвичайно позитивно оцінюють створення відповідного міністерства, очікують від його роботи прозорості й координації роботи всіх відомств для вирішення проблем переселенців, реінтеграції. «Також дуже важливо, що парламент налаштований на тісну співпрацю з урядом задля вирішення проблем, пов’язаних із конфліктом», — відзначила парламентарій.


У свою чергу, народний депутат України Сергій Тарута, нині позафракційний, на своїй сторінці у Фейсбуці відзначив, що останнім часом проблеми, з якими зіштовхнулась Україна через анексію Криму і збройний конфлікт на Донбасі, «витісняються із порядку денного Європи більш актуальними для мешканців континенту питаннями». «І значна частина вини за це лежить на українській стороні, чия ініціативність і ефективність у вирішенні проблем Донбасу залишає бажати кращого», — вважає С. Тарута. На його думку, організовані Радою Європи зустрічі високого рівня, присвячені проблемам внутрішньо переміщених осіб в Україні, з одного боку, свідчать про те, що Україна все ж не залишена сам на сам зі своїми труднощами. А з другого — надає Україні ще один шанс спільно з європейськими партнерами активізувати допомогу переселенцям, а, по суті, — біженцям, адже вони біжать від війни.


«Сьогодні проблема переселенців переросла в справжню гуманітарну кризу, — зазначив С. Тарута. — За оцінками міжнародних експертів, крім 1,8 мільйона внутрішньо переміщених осіб, допомоги потребують ще понад три мільйони осіб, котрі проживають вздовж «лінії розмежування». Понад третина з них — люди похилого віку. Україна ще не стикалася з такого роду ситуацією з часів Другої світової війни, і самостійно неспроможна з нею справитися. Ось чому для цього так необхідно об’єднати зусилля наших міжнародних партнерів і українського уряду. А головне — прискорити роботу в цьому напрямку».


Заступник голови Луганської облдержадміністрації з питань соціальної та гуманітарної сфери Ольга Лишик на зустрічі високого рівня Ради Європи «Посилення захисту прав людини ВПО в Україні» доповіла про стан ситуації в Луганській області стосовно прав і свобод людей на лінії зіткнення, внутрішньо переміщених осіб та людей, які живуть на неконтрольованій території. Серед проблем вона відзначила проблеми пунктів пропуску, невиконання Мінських угод та посилення обстрілів з боку терористів, питання житла та роботи для переселенців, необхідності врегулювання законодавчої бази щодо ВПО. Посадовець підкреслила позицію очільника області Юрія Гарбуза щодо повернення непідконтрольних територій під юрисдикцію України, відновлення та відбудову області та залучення до співпраці міжнародних партнерів.