Майже мільярд гривень єдиного соціального внеску сплатили у першому кварталі нинішнього року роботодавці Вінниччини. Це --- на 27 мільйонів більше планованих показників.

 

За прогнозами головного управління Державної фіскальної служби у Вінницькій області, у другому кварталі очікується подальше зростання надходжень пенсійних коштів. Фахівці пояснюють це підвищенням мінімальної заробітної плати, з 1 травня її розмір становить 1450 гривень. Утім, регіон продовжує залишатися дотаційним у виплаті пенсій. Загальна кількість платників Пенсійного фонду становить трохи більше 115 тисяч (з них 74 відсотки фізичні особи, решта -- юридичні). А ось пенсіонерів у регіоні понад півмільйона. При такому співвідношенні область не має можливості самостійно заробити необхідну суму грошей для виплати пенсій. Навіть за умови, що її середній розмір невеликий, приблизно півтори тисячі гривень на місяць.

 

-- Відновлення виробництва, виведення зарплат з тіні -- важливі передумови для збільшення надходження до Пенсійного фонду, -- наголошує заступник управління ПФУ у Вінницькій області Лариса ДИКА. -- Кожна працююча людина має дбати про свою майбутню пенсію, добиватися виплати зароблених грошей в офіційній формі, а не у конвертах. Інакше вона втрачає не тільки у відкладених на старість коштах. При відсутності мінімальної зарплати втрачається також і стаж роботи. У такому випадку його не зараховують.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України