В Івано-Франківську головні лікарі обласних центрів України обговорювали медичні проблеми. Ішлося про багаторічну практику недофінансування охорони здоров'я в країні, що призвело до загострення цілої низки питань, в тому числі й тих, що стосуються комплектування кадрами лікувальних закладів. Зі слів головного лікаря Івано-Франківської центральної міської клінічної лікарні Тараса МАСЛЯКА, низька заробітна плата, до того ж найнижча в економіці України, призводить до відтоку кваліфікованих кадрів, збільшення тіньового обігу коштів та викликає невдоволення і у медичних працівників, і у пацієнтів. У медичних установах триває велика плинність кадрів молодшого і середнього персоналу, спеціалісти або виїжджають за кордон, або йдуть на роботу в приватні структури. Тому питання підвищення заробітної платні медикам є досить актуальним.

 

Як наслідок, під час роботи секційних засідань, галузеві представники вирішили звернутись до Президента УкраїниГолови Верховної Ради та депутатів із приводу підвищення зарплат медичних працівників. Адже на сьогодні лікарі, медсестри, санітарки, професорсько-викладацький склад лікувальних установ мають чи не найнижчу заробітну платню в Україні.

 

ДО СЛОВА. Обласний центр Прикарпаття разом з 12 українськими містами є учасником Норвезької програми "Парсипативна (керівництво, засноване на співучасті) політика в органах місцевого самоврядування", тож на засіданнях також обговорювались питання посилення ролі громадських організацій та жителів міст у контролі за лікувальним процесом, питання фінансування, санітарного стану лікувальних установ та доступності медицини загалом.

 

Галина БРУХАЛЬ.

 

Івано-Франківська область.

 

Голос України