Учора розпочався розгляд законодавчої пропозиції Європейської комісії щодо лібералізації візового режиму з Україною у Європейському парламенті. Напередодні під час телефонної розмови з Президентом України Петром Порошенком Президент Європарламенту Мартін Шульц пообіцяв, що Європарламент зробить усе можливе для швидкого завершення цього процесу, інформує прес-служба П. Порошенка.

У свою чергу Президент України закликав сторону Євросоюзу до справедливого розгляду питання про надання українцям права на безвізові подорожі до ЄС.

Не оминули співрозмовники і тему звільнення Надії Савченко. «Це чудова новина для друзів України, які протягом двох років боролися за її звільнення з російського полону. Це перемога Президента України та всього українського народу», — наголосив Мартін Шульц.

Отож учора відбулося перше засідання європарламентської профільної комісії стосовно візової лібералізації щодо України. 

Згідно з календарем пленарних засідань Європарламенту, депутати будуть скликані 6—9 червня, а потім 23—24 червня. І, вірогідніше за все, — саме наприкінці червня буде розглянуто наше питання. А останню крапку має поставити Рада міністрів ЄС.

Нагадаємо, що деякі країни-члени ЄС виступають за синхронізацію рішення щодо скасування віз Україні, Грузії та Косово з впровадженням механізму зупинки «безвізу», якщо, скажімо, з третіх держав спостерігатиметься великий наплив мігрантів чи порушуватимуться інші міграційні правила.

Європейські аналітики звертають увагу на те, що відтермінування безвізового режиму може дуже похитнути довіру до ЄС.

Інші європейські політологи зазначають, що скасування віз є одним із центральних елементів позитивного порядку денного європейської політики сусідства та платформи «Східне партнерство». Якщо цей пункт буде блокуватися і безвізові режими, обіцяні суспільствам держав-сусідів ЄС, не встановлюватимуться, то це загрожуватиме загальній довірі до Європейської співдружності.