Депутат Європейського парламенту від Словацької Республікичлен комісії з питань співпраці ЄС з Україною Іван ШТЕФАНЕЦЬ (на знімку) відвідав Івано-Франківськ. Парламентарій взяв участь у міжнародній науково-практичній конференції "Європейська інтеграція: механізми асоціації України", що відбулась у Прикарпатському національному університеті ім. В. Стефаника. Звертаючись до присутніх, гість наголосив, що Європейський Союз -- це унікальний проект, і країни, які до нього входять, живуть у мирі та стабільності. Саме тому Україна має приєднатися до ЄС, щоб також відчути переваги членства.

 

Фото надано
прес-службою ПНУ.

 

І. Штефанець повідомив, що з 1 липня президентом ЄС стане представник Словаччини, і питання нашої країни стане першочерговим для європейської спільноти. "Ваша країна демонструє значний прогрес і має значну підтримку в ЄС. Для мене, для Словаччини і для ЄС Україна є пріоритетом номер один. Я вірю, що Україна буде сильнішою з ЄС, так само, як ЄС стане сильнішим з Україною", -- підкреслив євродепутат.

 

Також у своєму виступі він розповів про важливість проведення реформ в нашій країні, зокрема, в енергетичній галузі та децентралізації. Звернув увагу на створення умов розвитку малого і середнього бізнесу, туризму, людського потенціалу, підтримці молоді, зокрема, студентів, у реалізації їх цікавих ідей та проектів.

 

У свою чергу, ректор університету доктор політичних наук Ігор ЦЕПЕНДА зазначив, що навчальний заклад активно розширює співпрацю з країнами Карпатського регіону в економічній та гуманітарній сферах, а також спрямовує свої зусилля на підготовку фахівців, які будуть вести переговорний процес з ЄС у багатьох галузях.

 

Перебуваючи в обласному центрі, депутат Європейського парламенту зустрівся також із керівництвом краю та взяв участь у місцевому бізнес-форумі для представників малого і середнього бізнесу. В розмові з представниками ділових кіл Прикарпаття пан Штефанець заявив, що спрощення візового режиму для українців слід очікувати вже за кілька місяців, а то й швидше. Він особисто сподівається, що це питання буде вирішено уже в липні поточного року.

 

Галина БРУХАЛЬ.

 

Івано-Франківська область.

 

Голос України