На Луганщині розпочато будівництво вузла обліку води, яку Попаснянський водоканал спрямовує на окуповану частину регіону.

Керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз взяв участь у церемонії початку будівництва та заклав перший блок майбутнього об’єкта (на знімку). Монтаж вузла обліку на лінії розмежування забезпечить підрахунок питної води, що подається на територію ОРЛО, а також дасть змогу КП «Попаснянський районний водоканал» отримувати плату за послуги з централізованого водозабезпечення від абонентів на непідконтрольній території краю. Ці заходи є частиною Мінських домовленостей щодо мирного врегулювання конфлікту на сході України. Будівництво об’єкта взявся профінансувати Міжнародний Комітет Червоного Хреста.
«Протягом тривалого часу ми подаємо воду на непідконтрольну українському уряду територію, і заборгованість за послугу вже становить понад 100 млн. гривень, — зауважив Юрій Гарбуз. — Районна влада, водоканал та представники Міжнародного Комітету Червоного Хреста розв’язали цю проблему. Вода є одним із джерел життя, саме так ми показуємо, що населення тієї території не покинуте». Директор Попаснянського районного водоканалу Іван Вілков уточнив, що тариф для абонентів на окупованій території буде такий само, як і для мешканців підконтрольної українському уряду.
До речі, ще у січні поточного року учасники Трьохсторонньої контактної групи узгодили механізм оплати поставок води на непідконтрольну частину Луганщини. Механізм розрахунків за воду перед Україною узгоджений з урахуванням гарантій цих платежів з боку Росії. Фактично вперше на окупованій частині області визнали проблему наявності своїх боргів перед українським бюджетом, а головне — необхідність їхнього погашення. Водночас «рада міністрів» «ЛНР» має намір відмовитись від української води і 99% населення «республіки» забезпечити водою із власних джерел. Задля цього у квітні «Луганськвода» розпочала розконсервовувати та відновлювати шість свердловин.

Луганська область.

Фото прес-служби обласної ВЦА.