Працівники підприємств, зайнятих обробкою граніту, 26 травня двічі перекривали рух на трасі Київ—Чоп, на 103-му кілометрі біля Коростишева. Вони пообіцяли продовжити акцію протесту й далі, якщо влада не знайде шляхів виходу з їх протистояння з митницею. Річ у тім, що 27 квітня минулого року громадянин України Антон Чуб запатентував у Державній службі інтелектуальної власності право на промислові зразки найбільш поширених виробів з граніту: бордюр для квітника, постамент для пам’ятника і плита надмогильна. Згідно з чинним законодавством кожен, хто хоче провезти через кордон такі вироби, повинен мати договір з власником патенту і платити йому за це.

23 травня цього року А. Чуб звернувся до митної служби з вимогою забезпечити його право на інтелектуальну власність. Про наслідки цього розповів один з учасників акції протесту. Він закупив у Коростишеві товар, знайшов покупця і найняв водія, а машина, за його словами, вже четвертий день стоїть на кордоні і не може проїхати, бо за неї вимагали заплатити 25 тисяч гривень. Підприємець розповів, що він вивчає закони і збирається боротися з цим свавіллям у правовому руслі. Коростишівський район від таких дій може потерпіти найбільше, адже тут діє кількасот приватних цехів з обробки каменю.
З правомірністю вимог Антона Чуба не згоден народний депутат України Павло Дзюблик. Він нагадав, що на промислові зразки, які той запатентував, — бордюр для квітника, постамент для пам’ятника, плита надмогильна, є державні стандарти України, прийняті 2013 року, є ГОСТи, датовані 1973 роком. Він також зазначив, що Чуб намагається отримати патенти на технологію полірування кам’яних блоків, нагадавши, що такі дії, коли патентується те, що давно використовується, називається митним тролінгом.

***

27 травня представники гранітного бізнесу з Коростишева Житомирської області знову, вже втретє за останню добу, перекрили дорогу Київ—Чоп. На трасі утворився затор. На місце події прибули працівники поліції, які нагадували протестувальникам, що перекриття руху є незаконним.

Житомирська область.