Роботи з підготовки до нового опалювального сезону у Вінниці розпочали з модернізації газової котельні у мікрорайоні колишнього підшипникового заводу. Невдовзі візьмуться за спорудження котельні на альтернативному паливі.
Тут же триває заміна теплотраси завдовжки майже дев’ять кілометрів. Через це частково обмежено рух тролейбусів та інших видів транспорту. Міська влада звернулася до мешканців мікрорайону з проханням із розумінням поставитися до тимчасових незручностей. У житлових будинках цього мікрорайону встановлять 68 індивідуальних теплових пунктів, що є складовими системи SCADА, це система автоматичного керування теплопостачанням усього мікрорайону. Вона дає можливість регулювати надходження теплової енергії у залежності від температури повітря. Роботи з модернізації системи теплозабезпечення здійснюють у співпраці зі швейцарськими партнерами.
— Це третій етап реалізації проекту з енергоефективності за підтримки Швейцарської Конфедерації, — каже міський голова Вінниці Сергій Моргунов. — По завершенні запланованих робіт очікуємо протягом року на економію природного газу, вона становитиме майже 3,5 мільйона кубічних метрів. Зменшиться кількість шкідливих викидів в атмосферу вуглекислого газу в обсягах 6,5 тисячі тонн. Починаючи з 2013-го року у двох мікрорайонах уже проведено аналогічні роботи.
Міський голова звернув увагу, що перед початком третього етапу швейцарська сторона скоригувала свої плани. За словами Сергія Моргунова, спочатку йшлося про часткове фінансування партнерами реконструкції котельні у районі підшипникового заводу. «Ми зекономили частину коштів інвестора на попередніх об’єктах, — зауважив Сергій Моргунов. — Цю суму швейцарці готові витратити як доповнення до уже виділених грошей. Якщо точніше, спочатку партнери планували лише частково фінансувати модернізацію котельні у мікрорайоні підшипникового заводу. Тепер говорять про вкладення в об’єкт ще й зекономлених коштів».
Нова збудована котельня у згаданому мікрорайоні Тяжилів уже готова до роботи. Її пробний запуск провели наприкінці квітня. Невдовзі вона розпочне працювати у штатному режимі. Підігріватиме воду для індивідуальних споживачів. Тобто об’єкт буде задіяно в роботі протягом усього року. «Нова котельня працюватиме переважно на деревині, — пояснив міський голова. — Газ використовуватимуть тоді, коли температура повітря опускатиметься нижче позначки мінус 10—15 градусів».
Щоб зрозуміти, наскільки сучасним є новий об’єкт, досить сказати, що на його спорудження витрачено 27 мільйонів гривень. Ці кошти надала міська рада. Обладнання придбано за рахунок інвестора. Швейцарці інвестували три мільйони євро.
Як повідомили в комунальному підприємстві «Вінницяміськтеплоенерго», до початку опалювального сезону 2016—2017 років фахівці мають провести в обласному центрі поточний ремонт 36 котелень, двох ТЕЦ, а також перевірити майже двісті кілометрів тепломереж.

Вінниця.