Учора завершився саміт лідерів країн «Великої сімки» в Японії. Чимало уваги учасники приділили саме ситуації в Україні та виконанню Мінських домовленостей.

«Ми почали бачити певний прогрес у переговорах», — заявив президент США Барак Обама, коментуючи обговорення теми журналістам. Однак, на його думку, як і раніше, залишається «надто багато насильства». Обама закликав країни «Великої сімки» продовжувати домагатися належного розв’язання ситуації в Україні.

«Найближчими днями ми робитимемо все можливе, щоб досягти прогресу в політичному врегулюванні», — говорила на саміті канцлер ФРН Ангела Меркель. І відзначала: для скасування санкцій проти Росії немає жодних підстав.

Думку А. Меркель стосовно санкцій поділяє і голова Європейської Ради Дональд Туск. Він заявив, що рішення про продовження обмежень буде ухвалено в найближчі два-три тижні. Для цього не треба особливих дискусій, адже прогресу в реалізації Мінських домовленостей значно менше, «ніж ми сподівалися рік тому в Ельмау» (замок у Німеччині, де відбувався попередній саміт).

Важливість справедливого розв’язання «української проблеми» зумовила те, що в підсумковій декларації саміту Україні присвячено цілий розділ. Лідери «сімки» відзначили: вони «єдині в тому, що конфлікт в Україні може бути розв’язаний тільки дипломатичними засобами і при повному дотриманні норм міжнародного права», що включає в себе «юридичне зобов’язання поважати суверенітет, територіальну цілісність та незалежність України».

Автори чітко окреслюють своє ставлення до ситуації в Криму: вони засуджують незаконну анексію півострова Росією і виступають за санкції щодо тих, хто до цього причетний.

Стурбованість лідерів «сімки» викликає насильство вздовж лінії зіткнення на Донбасі. Вони закликають всі сторони здійснити конкретні кроки, які приведуть до повного припинення вогню. Що стосується виборів на Донбасі, то декларація закликає всі сторони «без зволікання виконати свої зобов’язання з метою проведення місцевих виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей» і зробити це «якомога швидше, відповідно до Мінських домовленостей» . Тобто — не йдеться про негайне проведення виборів, як про це вже повідомили деякі російські ЗМІ, спочатку необхідно — без зволікання — виконати свої зобов’язання в повному обсязі. Лідери «сімки» висловили сподівання на те, що Росія для цього використає свій вплив на сепаратистів.

Декларація нагадує також, що дія санкцій пов’язана з повною реалізацією Мінських угод і поваги до суверенітету України. Санкції можуть бути згорнуті, якщо Росія відповідатиме цим вимогам, але й може бути вжито «додаткових обмежувальних заходів», «якщо її дії цього вимагатимуть». При цьому підкреслюється ключова роль ОБСЄ в «сприянні деескалації кризи». Про поліцейську місію в декларації не йдеться.

Лідери «сімки» високо оцінюють і підтримують кроки України для здійснення всеосяжних структурних, управлінських, економічних реформ і заохочують продовжувати та прискорювати ці процеси, «підтримувати та зміцнювати імпульс у боротьбі з корупцією», здійснювати судову реформу, а також реформу Генпрокуратури.

Окремо згадується в декларації 30-ліття від аварії на Чорнобильській АЕС: учасники саміту готові до спільних зусиль задля перетворення Чорнобильської зони на стабільну і екологічно безпечну.

Декларація саміту — це великий багатосторінковий документ, який включає в себе глибокий аналіз сучасного стану економіки, міжнародного життя, питань безпеки, регіональних проблем і конфліктів, боротьби з тероризмом та екстремізмом, у ньому йдеться про міграційну кризу, протидію корупції та заходи боротьби з ухилянням від податків — на тлі панамських документів, поглиблення співпраці в питаннях обміну інформацією, проблеми енергетики та збереження навколишнього середовища, глобальної зміни клімату... Одне слово, це серйозний аналітичний документ, до якого ще не раз звертатимуться керівники держав, експерти й аналітики.

На другий день саміту відбулося також розширене засідання, присвячене розвитку азійських та африканських держав. На нього було запрошено керівників семи країн цих континентів: президентів Індонезії, Чаду, Шрі-Ланки, прем’єр-міністрів Бангладеш, Папуа — Нової Гвінеї, Лаосу та В’єтнаму. До обговорення долучилися генсек ООН та керівники міжнародних організацій, зокрема МВФ та Світового банку.

Інтерес до цих регіонів зумовлений швидким економічним розвитком цілої низки країн Азії і Африки і водночас — зростанням нових загроз, зокрема пов’язаних з поширенням тероризму.

Учасники саміту домовилися, що в 2017 році вони зустрінуться 26—27 травня на острові Сицилія, адже головування у клубі найвпливовіших і найбагатших країн перейде до Італії.

Однак ще нинішнього року у вересні лідери «Великої сімки» зустрінуться в Китаї на саміті «двадцятки». І вже тоді можна буде зробити бодай попередні висновки про те, наскільки точними були оцінки та прогнози стану світової економіки, зроблені на саміті в Японії, і наскільки ефективними стали рекомендації.

Токіо.

 


На знімку: учасники саміту «Великої сімки» в Японії.


Фото із Твіттер голови Єврокомісії Жан-Клода Юнкера.