Опозиційна партія Соціал-демократичного союзу Македонії (СДСМ), зібравши 50 необхідних підписів, ініціювала в парламенті процес імпічменту президента Георге Іванова. 


Приводом для цього стало помилування главою держави 56 осіб, що перебувають під слідством за підозрою у корупції, підслуховуванні політиків, журналістів, бізнесменів і закордонних дипломатів. Домовленості про кримінальне переслідування цих осіб досягли на зустрічі лідерів чотирьох основних політичних партій у 2015 році, й це було однією з умов подолання кризи в країні. Рішення президента про помилування підозрюваних засудили опозиціонери, а в країні відбулися масові акції протесту проти цього й проведення дострокових парламентських виборів 5 червня цього року.


Щоб парламент ухвалив позитивне рішення про відсторонення президента від влади, необхідна згода конституційної більшості депутатів 120-місцевих Зборів Республіки Македонія, що становить 82 голоси. Експерти вважають, що зібрати стільки голосів ініціаторам імпічменту не вдасться, бо перевага депутатів від правлячої партії ВМРО-ДПМНЄ, які підтримують президента, велика. Але лідерові СДСМ дуже важливо, щоб Георге Іванов хоча б кілька днів посидів на хиткому кріслі.