Вони мають право оскаржити свої оцінки протягом п’яти днів з моменту оприлюднення результатів тестування. З відповідною процедурою можна ознайомитися на сайті Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО).

 

«У разі виникнення сумніву щодо правильності встановлення результату учасник зовнішнього оцінювання може подати апеляційну заяву в письмовій формі до Українського центру оцінювання якості освіти», — роз’яснив під час прес-конференції директор УЦОЯО Вадим Карандій. Фактично останнім днем подання скарг є 30 травня. Апеляційні заяви від абітурієнтів розглянуть протягом 15 календарних днів.


Нагадаємо, що цього року державна підсумкова атестація (ДПА) з трьох предметів була поєднана із ЗНО. За подвійні іспити з української мови й літератури, історії та математики абітурієнти отримали одразу по дві оцінки, одну з яких виставлять у шкільний атестат. Результати ЗНО оприлюднили на інтернет-сторінці УЦОЯО 26 травня, а ДПА — наступного дня. Дані про оцінки з державних іспитів до шкіл не надсилатимуть, їх доведеться виписувати із розміщеної на сайті відомості.


У більшості шкіл 28 травня відбудуться випускні вечори із врученням свідоцтв про середню освіту, але, найімовіршіше, діти отримають атестат без вкладки з оцінками. Їх просто не встигнуть перенести у паперові документи.


Цікаво, що навіть з оцінкою в 1 бал школяр все одно отримає омріяний атестат. А от система оцінювання ЗНО передбачає визначення так званого порогового бала (склав/не склав) — тієї кількості балів, яку міг набрати мінімально підготовлений абітурієнт. Якщо учень його не подолає, він вважатиметься таким, що не склав тестування.
«25 травня відбулося засідання експертної комісії при Українському центрі оцінювання якості освіти, де визначили поріг «склав/не склав» з української мови і літератури — 23 бали, з математики — 9 балів та з історії України — 25 балів», — повідомив Вадим Карандій. У цьому разі йдеться про тестові бали. Щоб порівняти свою оцінку з пороговим балом, треба перевести тестові бали у рейтингові (за шкалою від 100 до 200 балів). Таблиці таких перерахунків наведено на сайті УЦОЯО в розділі «Визначення результатів ЗНО».


За словами Вадима Карандія, пороговий бал не здолали 9 відсотків учасників ЗНО із «солов’їної», 15 відсотків — з математики та 13 відсотків з історії України. «Усі абітурієнти, які подолали поріг, зможуть брати участь у конкурсному відборі до вищих навчальних закладів України», — пояснив директор УЦОЯО.