У Брюсселі в завершальну стадію увійшло обговорення висновків Єврокомісії щодо дотримання Варшавою принципів правової держави. Новий термін їх ухвалення визначено на 1 червня. Чи він термін остаточний?


Нагадаємо: предметом оцінки є ситуація, що склалася навколо польського Конституційного суду. Справа ця, що має характер юридично-політичного спору, стоїть з листопада 2015 року на порядку денному і всередині Польщі (між правлячою ПіС і опозицією), і на європейському рівні (у Венеціанській комісії, в Європарламенті та Єврокомісії). А «Голос України» висвітлював її дотеперішній перебіг.


Наприкінці минулого тижня Єврокомісія оголосила, що в рамках першого етапу процедури «механізму контролю за верховенством права» дає офіційній Варшаві час до 23 травня здійснити «рішучі кроки, спрямовані на розв’язання конфлікту навколо КС». А в разі відсутності прогресу — оголосить висновки, що становитиме формальний перехід до наступної фази процедури.


Реакція правлячої партії була миттєвою і жорсткою. Питання «ультиматуму Єврокомісії» винесли на обговорення Сейму, де більшість ухвалила резолюцію про захист суверенітету, в якій зобов’язала уряд «протидіяти будь-яким заходам проти суверенності Польщі». На понеділковій зустрічі міністрів закордонних справ у Брюсселі глава польського зовнішньополітичного відомства Вітольд Ващиковський заявив, що Варшава пропонувала Брюсселю «дуже компромісні пропозиції», які спочатку були сприйняті Єврокомісією дуже позитивно, але згодом «із незрозумілих причин були відхилені». При цьому міністр наголосив, що «застосування ЄК процедури не має підстав у договорі про ЄС», додавши при цьому, що «не про такий Союз ми домовлялися, не за таку присутність в ЄС голосували поляки в ході референдуму (маючи на увазі референдум 2003 року щодо вступу Польщі в ЄС, коли 77,45% поляків висловилися «за»)».


В Єврокомісії обурились, заявивши, що «ніколи не ставили Польщі ультиматумів», але висновків не ухвалили. У вівторок Варшаву відвідав віце-президент ЄК Франс Тіммерманс, який провів чергові консультації з керівництвом уряду, а також зустрівся з представниками опозиції, головою КС та омбудсменом. Результати переговорів із прем’єр-міністром Беатою Шидло віце-президент ЄК назвав конструктивними, проте про суть домовленостей сторони нічого офіційно не повідомили. Але, як стало відомо журналістам, уряд готував пропозиції на переговори до останнього моменту, і їх було кілька.


Посилаючись на джерела в уряді та ЄК, польські ЗМІ повідомляють, що у Брюсселі вважають: досягнути компромісу буде складно. Прогресом стане згода офіційної Варшави на поступове приведення президентом до присяги трьох суддів, обраних парламентом попереднього скликання, проте, за умови, що голова КС допустить до участі в розгляді справ трьох суддів, обраних нинішньою більшістю. Також у Брюсселі очікують на обіцянку відмовитися від положення про ухвалення рішень КС винятково 2/3 голосів та модифікувати принцип розгляду справ згідно з хронологією надходження скарг, надавши голові КС право визначати справи для позачергового розгляду. Каменем спотикання залишається пропонований правлячою партією «Право і справедливість» принцип обрання голови КС президентом із трьох запропонованих йому кандидатур. На що не погоджується опозиція, котра вважає, що це хитрість, яка буде використана для призначення на посаду «людини ПіС».


Після візиту Тіммерманса партія влади оголосила про готовність вести переговори з опозиційними партіями. Але наразі спільної платформи для перемовин немає, бо кожна політична сила внесла до парламенту свій проект законодавчих змін. Окремо працює створена розпорядженням маршалка Сейму експертна група з питань КС, яка має представити свої напрацювання до 10 червня. Її діяльність у середовищі опозиції називають грою на затягування часу і висловлюють побоювання, що ЄК стільки часу Варшаві не дасть.


За даними джерел у Брюсселі, перш ніж ухвалювати свої висновки, Єврокомісія відправить пропозиції офіційної Варшави на експертизу Венеціанській комісії, думка якої буде вирішальною.
Тим часом, після представлення результатів варшавських переговорів іншим членам Єврокомісії, Ф. Тіммерманс заявив, що Брюссель очікує швидкого завершення конституційної кризи, вирішення якої повинен знайти польський уряд. При цьому віце-президент додав, що в разі швидкого прогресу в її розв’язанні ЄК не ухвалюватиме висновків стосовно загрози верховенству права в Польщі. Яким буде рішення ЄК, залежатиме від телефонної розмови Ф. Тіммерманса з Б. Шидло, запланованої на 31 травня.

Варшава.