Ще вчора ці хлопчики й дівчатка шикувались на шкільній лінійці, а завтра зустрінуть перший ранок дорослого життя. Цього суботнього вечора директор 149-ї столичної школи з поглибленим вивченням німецької мови Олена Лобач (на знімку вгорі) вручатиме одинадцятикласникам атестати. Цю важливу дату до своєї біографії впишуть випускники усіх шкіл країни.

На лінійці випускників помічаєш одразу. Вони дещо стриманіші й серйозніші за безтурботних десятикласників, яким до останнього дзвоника (а відповідно, й до дорослого життя) залишається ще рік.

Для випускників свято триватиме недовго. Попереду — вступна кампанія. До того ж уже восьмого червня, під час основної сесії ЗНО, на них чекає ще одне важливе випробування — перевірка знань з профільної дисципліни (німецької мови).

А поки що вони посміхаються і кружляють у повільному танку, на який із заздрістю дивляться першачки. Між іншим, хореографічну майстерність вихованців 149-ї школи схвально оцінило журі районного етапу міського конкурсу «Київський вальс» і віддало першу премію в номінації «сучасна інтерпретація танцю».

Нині тут навчається майже 690 дітей, а наступного вересня шкільний дзвоник вперше пролунає для 68 малюків. Тут вони отримають можливість здобути ґрунтовні знання та визначитися з майбутньою професією. Між іншим, рівень викладання німецької мови у 149-й школі гідно оцінили і закордонні партнери. Учні отримали можливість здобути на базі цього навчального закладу «Sprachdіplom» — міжнародний сертифікат на знання цієї мови. «Цей документ визнається у ФРН, що надає можливість його власникам вступати до вищих навчальних закладів Німеччини, — розповідає директор школи Олена Лобач. — Для його отримання діти мають пройти спеціальний іспит. Їхні роботи перевіряють у Німеччині».

Навчальний заклад, створений 1958 року, шанує традиції і має свою історію. «Деякі наші вихованці після закінчення інституту пришли сюди працювати. Маємо цілі учительські династії», — зазначає Олена Лобач.

Кілька разів заклад змінював адресу через «переформатування» назв. Нині 149-та школа розташовується на Івана Світличного, адже нещодавно Київрада вулицю Петровського перейменувала на честь українського літературознавця, поета-шістдесятника, який жив поряд, на вулиці Уманській.

Хочеться вірити в те, що старі квартали цього столичного мікрорайону зберігають дух шістдесятництва, і наші діти відновлять усі історичні деталі й допишуть усі відомі й призабуті імена на карті нашого міста й у своїй пам’яті.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.