Орденом "Золота Зірка" Героя України нагороджено (посмертно) старшого лейтенанта Могилів-Подільського прикордонного загону В'ячеслава СЕМЕНОВА. Він загинув 17 лютого 2015 року в бою під Дебальцевим, коли російські найманці порушили перемир'я, передбачене Мінськими угодами. Нагороду отримала вдова загиблого Тамара СЕМЕНОВА. Її вручив у Києві 28 травня під час урочистостей з нагоди Дня прикордонника Глава держави Петро ПОРОШЕНКО.

 

На знімках:

 

такий залишився в пам'яті
старший лейтенант В'ячеслав СЕМЕНОВ

 

Золоту Зірку Героя
отримала з рук Глави держави Петра ПОРОШЕНКА
вдова загиблого Тамара СЕМЕНОВА

 

Фото надано Тамарою СЕМЕНОВОЮ.

 

-- Ми їздили в Київ разом з обома доньками і навіть внука взяли із собою, -- розповіла телефоном кореспонденту "Голосу України" пані Тамара. -- Гарно вшанували В'ячеслава. Спасибі за все тим, хто подавав документи на присвоєння Героя, хто підходив до нас і згадував добрим словом В'ячеслава, спасибі, що дали квартиру...

 

Сім'я Героя проживає у Жмеринці, дружина працює викладачем місцевої філії Київського університету сучасних знань. Квартиру отримали у цьому ж місті. Старша донька Наталія закінчила Вінницький національний технічний університет, де свого часу отримав диплом батько. Молодша Євгенія -- випускниця коледжу. До мобілізації В'ячеслав працював в одному з підрозділів Жмеринської залізниці. Його призвали у серпні 2014-го. Служив на посаді заступника начальника оперативно-бойової комендатури прикордонного загону. Прес-секретар Могилів-Подільського прикордонного загону Людмила КАТЕРИНИЧ згадала, що в день загибелі старший лейтенант насправді мав бути... вдома. Перед тим йому надали відпустку. Через поранення бійців на блокпосту нікому було заступати на чергування. Семенов відклав відпустку і замінив поранених. "Навіть тоді, коли сам був поранений, не залишив позицію, вів вогонь до останнього подиху, -- каже Людмила Катеринич. -- Врятував життя всіх своїх підлеглих, а сам..."

 

-- Вісім днів та ночей старший лейтенант Семенов командував особовим складом блокпоста "Балу" -- і не просто командував, а підтримував високий бойовий дух підрозділу, -- наголосив Глава держави під час вручення нагороди. -- Він брав на себе відповідальність, особисто очолював групу під час виконання найбільш небезпечних завдань. Під його безпосереднім керівництвом було відбито п'ять атак російських військ та проросійських бойовиків. В'ячеслав Семенов загинув на бойовому посту смертю Героя.

 

За час бойових дій на сході країни Могилів-Подільський прикордонний загін втратив сімох своїх воїнів. Незалежність країни захищали чотириста вартових цього підрозділу, 20 із них удостоєно державних нагород. Найвищої -- В'ячеслава Семенова.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України