Із вшанування видатних учених і педагогів розпочалися в Національному університеті біоресурсів і природокористування України урочистості з нагоди 118-ї річниці від дня заснування одного з найбільших у Східній Європі закладів освіти, науки і культури. Учасники свята — викладачі, студенти та їхні батьки, численні гості, серед яких члени уряду, депутати, керівники агропідприємств, на Алеї слави, закладеної минулого року поряд з навчальними корпусами, відкрили погруддя чотирьом фундаторам вишу. З п’єдесталів у молодих аграріїв вдивляються основоположник зоотехнічної науки, автор посібника, за яким не одне десятиліття навчалися студенти в Європі, Микола Чирвинський, перший ректор об’єднаної Української сільськогосподарської академії Павло Пшеничний, перший декан лісогосподарського факультету Євген Алексєєв, видатний учений у галузі машинобудування та сільськогосподарської техніки, який роботі в рідному навчальному закладі присвятив 70 років свого життя, Петро Василенко.


— Нехай це святе місце буде нагадуванням кожному з нас, як треба працювати і любити свій університет, з якою наполегливістю і силою волі треба долати перешкоди на шляху до визнання, — сказав, звертаючись до присутніх, ректор НУБіП Станіслав Ніколаєнко. — Адже лише напружена праця, творчий науковий пошук допоможе відродити Україну і вивести її в число передових країн.


Згодом, виступаючи зі святковою промовою, керівник вишу зазначив, що нині у стінах університету навчається понад 26 тисяч студентів та 600 аспірантів і докторів, яких до вершин знань ведуть більш як 2 600 викладачів.

— Вищу освіту в НУБіП здобувають ветеринари, землевпорядники, інженери-механіки, лісівники, будівельники, менеджери і юристи. Забезпечення висококваліфікованими кадрами агропромислового сектору — важливе завдання. Адже нині валовий внутрішній продукт країни на третину формується за рахунок сільського господарства, — підкреслив Станіслав Ніколаєнко. Ректор із гордістю розповідає про виш, який за роки своєї роботи дав путівку у трудове життя 150 тисячам фахівців, про сьогодення закладу, у структурі якого навчально-наукові і науково-дослідні інститути, 127 кафедр і майже 400 лабораторій. У День університету ще одну лабораторію — ґрунтообробних та посівних машин за підтримки ПАТ «Червона зірка» було відкрито на факультеті конструювання та дизайну.


Особлива гордість вишу — талановиті студенти. Лише цього року понад сорок з них стали переможцями і призерами весукраїнських олімпіад та конкурсів, а молоді учені Оксана Чорнобров, Вадим Щербатюк, Наталія Заєць відзначені державними нагородами. Їх наукові здобутки відомі далеко за межами нашої країни. Як розповів Станіслав Ніколаєнко, сотні студентів щорічно проходять навчальні практики за кордоном, у НУБіП діє п’ять міжнародних програм, що дають змогу отримати подвійний диплом у Токійському аграрному університеті, Поморській академії у Слупську (Польща), Університеті Ангальт (Німеччина) та інших європейських навчальних закладах. Вітаючи колектив вишу зі святом, міністр освіти і науки Лілія Гриневич зазначила, що НУБіП має високий рейтинг серед роботодавців. Того дня майже тридцять відомих та успішних компаній, серед яких ТОВ «John Deere Україна», «KUHN — Україна», «Еліта», «АГТ плюс», «Меркс-Інтеріо», «МЦФЕР — Україна», «Bayer» прибули на Ярмарок вакансій, щоб уважніше придивитися до випускників й потенціалу вишу.


До свого дня народження університет отримав багато подарунків. І це не лише сертифікат на сто тисяч гривень від Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», сучасне геодезичне обладнання для підготовки землевпорядників, а й оновлений ботанічний сад, який є ще однією зоною наукових досліджень студентів НУБіП.

 

Ректор університету Станіслав Ніколаєнко (зліва) та (крайня праворуч) міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

 

Відкриття перших чотирьох пам’ятників на Алеї слави фундаторам вишу. Керівники Спілки молодих вчених — Марина Галат (зліва) і Студентської організації — Дар’я Кендус відкрили пам’ятник Миколі Чирвинському, першому деканові сільськогосподарського відділення Київськоїполітехніки, від якого й пішов університет.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.