Парламентська хроніка

 

Ранкове засідання 31 травня

 


На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради України Андрій Парубій привітав Героя України, народного депутата України Надію Савченко зі звільненням з російського полону та поверненням додому.


«25 травня 2016 року назавжди увійде в нашу історію як день визволення Героя України Надії Савченко, — сказав глава парламенту. — Всі ми, уся Україна, усе світове українство, весь вільний світ стежили, як Надя Савченко гордо обстоює честь України і дух України, перебуваючи у полоні російських окупантів. Вона стала символом, незламним символом України у той період, коли Україна була у вогні, коли Україна боролася проти російського окупанта».

 

Андрій Парубій наголосив, що боротьба за звільнення Надії тривала понад сімсот днів. І у цій боротьбі Україна і Надя Савченко здобули переконливу перемогу.

Надія Савченко виступила з парламентської трибуни, поклавши на неї державний прапор України.

«Я повернулася і включаюся в роботу», — сказала вона, подякувавши всім українцям, які боролися за неї, всім українцям світу, які піднімали свідомість світової громадськості, і всім порядним людям світу, які підтримали її та Україну. Надія попросила вибачення у матері бійця Вадима Пугачова, котрий загинув: «Вибачте, що я жива, а ваша дитина мертва».

«Я повернулася і не дам вам забути, вам, хто сидить у кріслах у Верховній Раді, про тих хлопців, які починали лягати за Україну і продовжують зараз помирати за Україну, — сказала Н. Савченко. — Бо вони не лежать на кладовищах, а стоять. Вони стоять із нами за Україну, і вони не ляжуть доти, доки ми не отримаємо ту Україну, за яку померли вони і про яку мріємо ми. Нічого не забуто, ніхто не забутий і нічого не пробачено. І народ України не дасть нам сидіти у цих кріслах, якщо ми будемо зраджувати їх. Україна понад усе, а для нас, тих, хто сидить у цій залі, Україна — вища за життя кожного з нас».

Потім Надія Савченко заспівала разом із усією сесійною залою державний гімн «Ще не вмерла Україна».

 

 

Надія зняла з парламентської трибуни свій портрет із написом «Волю Надії Савченко» (на знімку)  і натомість повісила плакат із обличчями українських бранців, котрі ще перебувають у полоні.

Фракція Радикальної партії під час виступів від фракцій заявила, що продовжуватиме блокувати парламентську трибуну, доки не буде створено ТСК для розслідування офшорів та корупції у вищих ешелонах влади. Лідер радикалів Олег Ляшко та лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко стверджували, начебто уряд готує (чи вже навіть підписав) меморандум із МВФ, який передбачає підвищення пенсійного віку, продаж сільськогосподарських земель, зростання тарифів на газ та опалення та інші непопулярні заходи. На це Голова Верховної Ради України Андрій Парубій повідомив, що у понеділок, 30 травня, відбулася спільна нарада лідерів депутатських фракцій із Президентом. І на цій зустрічі з’ясували, що документа, до якого апелюють голови фракцій, не існує.

«Такого документа не існує. Проголошуючи виступи з трибуни, треба опиратися на факти», — сказав А. Парубій.

У свою чергу, Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко додала, що зустріч Президента з керівниками фракцій за участю уряду тривала понад три години. За її словами, на цій зустрічі обговорювалися зміни до Конституції, законопроект про судоустрій. Деякі лідери фракцій порушили питання про начебто підписаний меморандум із МВФ. «Таких документів не існує у природі. Це фейк. Ніяких підписів ніде не стоїть, — запевнила Геращенко. — Більше того, Прем’єр-міністр дуже голосно заявив лідерам фракцій, що ніякого підвищення пенсійного віку в 2016 році не буде, — додала Геращенко. — А до 2017-го ще треба дожити».

Верховна Рада України ухвалила в цілому проект закону «Про внесення змін до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо звільнення від призову на військову службу під час мобілізації близьких родичів осіб, які загинули під час безпосередньої участі в антитерористичній операції)» — № 4482. Таке рішення підтримали 284 депутати. За словами автора законопроекту — народний депутат України Ольга Богомолець (фракція Блоку Петра Порошенка) — передбачається внести до частини другої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» такі зміни:  військовозобов’язані, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний чи неповнорідний брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період. Водночас такі особи можуть бути призвані за їхньою згодою.

У цілому також прийнято Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку ринку вживаних транспортних засобів» (№ 3251)— 237 «за». Основною метою законопроекту є стимулювання розвитку ринку автотранспортних засобів в Україні та збільшення надходжень до державного бюджету за рахунок детінізації автомобільної галузі.

Законопроектом пропонується внести зміни до підрозділу 5 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України та тимчасово, до 31 грудня 2018 року, знизити ставки акцизного збору на транспортні засоби, що були у використанні.

Водночас знижені ставки акцизного податку не застосовуються для легкових автомобілів, якщо вони мають походження з країни, визнаної державою-окупантом чи державою-агресором по відношенню до України або ввозяться з окупованої території України; на авто, вироблені до 1 січня 2010 року; а також на авто, які ввозяться в Україну за договорами купівлі-продажу, міни, поставки, дарування, комісії, доручення, поруки, інших господарських та цивільно-правових договорів чи за рішенням суду в кількості понад один легковий автомобіль протягом календарного року.

У разі продажу ввезеного з пільговими акцизними ставками автомобіля протягом року з дня його реєстрації, доведеться сплатити акцизний податок за чинними ставками, встановленими статтею 215 Податкового кодексу. Цей закон набирає чинності з першого числа місяця, наступного за місяцем його опублікування. Ухвалено Постанову «Про відзначення 75-річчя з дня народження Богдана Ступки (27 серпня 2016 року)», яка передбачає низку ювілейних заходів: зокрема, встановлення пам’ятника Богдану Ступці на його могилі, створення музею Богдана Ступки та проведення урочистостей у приміщенні Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка, де працював знаменитий актор.

Не знайшов підтримки розглянутий у першому читанні проект закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» №4316, внесений депутатами від фракції «Батьківщини». Ним передбачалося відновити пільги та соціальні виплати чорнобильцям, афганцям, інвалідам, дітям-інвалідам, учасникам АТО, сніданки для молодших школярів.

У цілому також прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скасування обов’язковості державної реєстрації іноземних інвестицій» (№ 2763).

Потім депутати перейшли до розгляду законопроектів, ухвалення яких є передумовою для співпраці з МВФ. У першому читанні прийнято законопроект №4591 «Про Установу бізнес-омбудсмена» (242 «за»). Він має на меті запровадити на законодавчому рівні в Україні інститут бізнес-омбудсмена як посередника, незалежної третьої особи, що сприяє суб’єктам підприємництва у захисті їх права на підприємницьку діяльність. Згідно із законопроектом установа бізнес-омбудсмена — недержавна неприбуткова організація, яка має статус юридичної особи, діяльність та завдання якої регулюються її установчим документом (статутом). Фінансове та матеріально-технічне забезпечення діяльності бізнес-обсудсмена здійснюватиметься відповідно до підписаного Меморандуму. В Україні вже майже рік діє бізнес-омбудсмен за програмою ЄБРР, однак, як відзначали депутати під час обговорення, малий та середній бізнес ще не відчули якогось сприяння від цієї установи.

 

Депутати вітали із Днем народженням Марію Іонову.

 

ЦИТАТА

 

Герой України, народний депутат України Надія САВЧЕНКО:

 

— Нічого не забуто, ніхто не забутий і нічого не пробачено. І народ України не дасть нам сидіти у цих кріслах, якщо ми будемо зраджувати.

 

Дослівно

 

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина ГЕРАЩЕНКО:

 

— Прем’єр-міністр дуже голосно заявив лідерам фракцій, що ніякого підвищення пенсійного віку в 2016 році не буде.

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.