Президент України Петро Порошенко призначив батькам першого Героя Небесної Сотні, вбитого російським снайпером на Майдані під час Революції Гідності, Михайла Жизневського — Михайлу Петровичу і Ніні Василівні — довічну стипендію у розмірі 3 250 гривень на місяць. Батьки проживають у Білорусі. Чиновники Мінсоцполітики вирішили, що стипендію переказуватимуть через «Укрпошту» за місцем фактичного проживання Жизневських, не запитавши їх самих.


Нещодавно батько героя приїхав у Чернігівський департамент соцзахисту разом із двома білоруськими волонтерами оформити виплату. Витративши цілий день, вони дізналися, що тут грошей їм не бачити...


Однак батьки Жизневського не хочуть оформляти виплату переказами, адже виплачувати їм будуть не гривнями, а білоруськими рублями, через що багато втрачатиметься при конвертації валюти. Крім того, відоме ставлення білоруської влади до родини Жизневських — за ними встановлено спостереження КДБ, а сестру героя Наталію звільняють з роботи.


Через бюрократичну казуїстику старенькі батьки Героя Небесної Сотні не можуть отримати виплати.


До речі, якщо Михайло Петрович ще може сяк-так завдяки білоруським волонтерам діставатися України, то його мама Ніна Василівна — ні, адже вона ледь ходить. Ноги в жінки відібрало в той же день, коли почула про смерть сина.


Українські чиновники після розголосу, піднятого волонтерами, відправили гроші Жизневським додому.


— Вони налякані, адже повинні піти заповнити податкову декларацію, потім оплатити не відомо який податок, тому батьки Жизневського не йдуть і не отримують стипендію, щоб її повернули назад, — розповідає волонтер Юрій Ляшенко. — Невже українські чиновники не розуміють, що краще перекидати кошти на картку і аж ніяк не готівкою?


Нині народний депутат Андрій Левус спрямував депутатське звернення до Мінсоцполітики та Кабміну з пропозицією задовольнити прохання Жизневських.

Чернігівська область.

 

Мати Героя Небесної Сотні Ніна Василівна Жизневська під час відкриття меморіалу синові в Києві, 26 листопада 2014 року.


Фото з архіву Сергія КОВАЛЬЧУКА.