Парламентська хроніка

 

Ранкове засідання 1 червня

 


У перший день літа в Україні традиційно відзначають День захисту дітей. Ця дата була заснована на Міжнародному конгресі жінок у 1949 році в Парижі. Це сталося на четвертий рік після найстрашнішої в історії людства війни — Другої світової. Конгрес жінок постановив боротися за забезпечення миру у світі, як єдиної гарантії захисту дітей. Цими словами Голова Верховної Ради Андрій Парубій відкрив ранкове пленарне засідання.


Він нагадав, що в ці дні на лінії розмежування гинуть українські діти. Тож це питання є особливо актуальним для нас, наголосив А. Парубій.


«Заради збереження життя українських дітей і майбутнього України, ми не можемо поступатися ворогу і повинні чимшвидше звільнити українські території», — наголосив глава парламенту. Водночас він зауважив, що у порядку денному стоять ті питання, які так чи інакше стосуються захисту дітей: «Упевнений, по цих питаннях дискусії не буде. Ми всі спільно підтримаємо депутатські ініціативи для того, щоб своїми рішеннями та діями відзначити День захисту дітей».

 

Оскільки парламентська трибуна була традиційно заблокована представниками фракції Радикальної партії, головуючий надав слово Олегові Ляшку, який отримав час для виступу взамін на вимогу двох фракцій оголосити перерву.


«Прикро, що блокування відбувається вже третій тиждень і що парламент, як єдиний законодавчий орган країни, не спроможний взяти на себе відповідальність, уникає розв’язання проблем, які порушують перед ним українські громадяни», — зазначив він.


Звертаючись до Голови Верховної Ради, О. Ляшко зажадав поставити на голосування проект постанови і створити слідчу комісію з розслідування корупції та офшорів. Крім того, радикали зареєстрували постанову про відставку міністра фінансів, який водночас є директором трьох офшорних компаній. «Ми вимагаємо розслідувати ці факти корупції. А також повернути українським громадянам пільгову ціну на газ. Ми вимагаємо дій», — констатував радикал.


Перейшовши до розгляду питань порядку денного, сесія підтримала (246 «за») проект постанови про проведення парламентських слухань про становище молоді в Україні: «Ціннісні орієнтації сучасної української молоді». Вони відбудуться 2 листопада 2016 року. За основу (240 «за») народні депутати ухвалили проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо організації оздоровлення та відпочинку дітей, збереження мережі дитячих оздоровчих закладів».


Під час обговорення цього проекту лунали і позитивні оцінки, і негативні. Так, Віктор Пинзеник (БПП) зауважив, що на перший погляд закон присвячений благородній меті, але інструментом для цього обрано створення Державного реєстру таких закладів. «Якщо йдеться про державні заклади, то відповідні відомства мають реєстри, але якщо йдеться про приватні, невже з метою задоволення допитливості українських чиновників ми маємо створювати ще один Держреєстр. Нам що нема куди подіти державні гроші?» — поцікавився він. Крім того, проект встановлює, крім адміністративної, ще й кримінальну відповідальність (до трьох років тюремного ув’язнення) за неподання даних до Держреєстру. «З такими інвестиційними нормами ми далеко підемо, точніше, далеко не підемо», — констатував він.


Представник Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Іван Спориш визнав справедливість деяких зауважень і пообіцяв їх врахувати під час підготовки документа до другого читання.


За основу сесія ухвалила також зміни до Цивільного кодексу України (щодо права на зміну по батькові). Документом, зокрема, вносяться зміни до частин першої та другої статті 295 Цивільного кодексу України, якими передбачається право особи на власний розсуд змінювати своє по батькові так само, як і прізвище або власне ім’я. Внесення таких змін обґрунтовується необхідністю виконання рішення Європейського суду з прав людини від 16 травня 2013 року у справі «Гарнага проти України».


Повернувшись до сесійної зали після 30-хвилинної перерви, головуючий повідомив, що нарешті отримав висновок комітету на проект постанови про створення ТСК з питань розслідування фактів, оприлюднених у ЗМІ щодо використання офшорних компаній Президентом та іншими посадовими особами, уповноваженими на виконання функцій держави. А також проекти постанов про скасування результатів голосування від 19 травня про перейменування Дніпропетровська та окремих населених пунктів у рамках виконання закону про декомунізацію.


Проте, аби підтримати пропозицію Голови Верховної Ради щодо розгляду питань за скороченою процедурою, в сесійній залі забракло голосів. Врешті, скасовувати своє попереднє рішення щодо зміни назв населених пунктів Верховна Рада відмовилася. Нові назви міст Дніпро та Горішні Плавні залишаються.


За словами голови Регламентного комітету Павла Пинзеника, до персонального складу ТСК пропонувалося обрати шістьох народних депутатів: від «Самопомочі» — Тетяну Острікову, Олександра Опанасенка та Андрія Журжія, від Радикальної партії — Олега Ляшка, від «Батьківщини» — Ігоря Луценка, від групи «Воля народу» — Івана Фурсіна. Також до проекту постанови додані листи позафракційних народних депутатів Юрія Дерев’янка, Юрія Левченка щодо їхнього включення до ТСК, а також лист Андрія Іллєнка щодо включення Михайла Головка. Від фракцій БПП, НФ, Опозиційного блоку та групи «Партія «Відродження» пропозицій не надходило. Власне, з огляду на активність фракцій та груп з подання своїх представників до включення до складу ТСК можна було спрогнозувати результати голосування. За основу та в цілому проект постанови підтримали лише 108 народних депутатів.


«Кожна влада починає кричати про корупцію попередньої влади. Ми всі, парламент цього скликання, на «Титаніку». Щоб ви розуміли: ніхто з нас не випливе. Не випливе, якщо проголосує проти цієї постанови. Нас дивляться люди. Якщо ви не створите комісію — народ уже зрозумів, які ви. Якщо створите, але вона нічого не дасть — народ також зрозуміє які ви. У будь-якому випадку з цього корабля не втечуть навіть щури. Тому раджу не викручуватися, почніть із себе. Замоліть свої гріхи перед народом, віддайте те, що вам зайве, і тоді народ ваш «Титанік» винесе на руках. А ви врятуєте Україну», — таким емоційним був виступ Надії Савченко під час обговорення проекту.


Позиція Голови Верховної Ради Андрія Парубія: «У чистий четвер ми прийняли закон про декомунізацію. Ми дали змогу кожній громаді до 18 лютого, до річниці нашого бою на Майдані — це було символічно — самостійно визначитися. Більшість громад так і зробили. Там, де не було ухвалено рішення, це право автоматично перейшло до Верховної Ради України. Минуть роки, українці не пам’ятатимуть про наші політичні розборки, мишачу метушню, яка відбувається у залі. Вони пам’ятатимуть про фундаментальні зміни, які відбуваються в нашій державі. Ці фундаментальні зміни відбуваються в безпековій сфері, побудові потужної української армії, в антикорупційній сфері та багатьох інших. Але не менш фундаментальні зміни відбуваються в психології української нації, в поверненні історичної справедливості. Минуть десятиліття, забудуть про нас, але наші міста, села матимуть споконвічні українські назви».

 

Дослівно

 

Голова Верховної Ради Андрій ПАРУБІЙ:


«За моїми даними, за час військової агресії в Донецькій та Луганській областях загинуло 68 дітей, поранено 186. Російські безпілотники скидають вибухові пристрої на українську територію, від яких гинуть цивільні люди та діти. Тому сьогодні для нас вкрай важливо наголошувати на важливості питання захисту дітей».

 

Олег Медуниця, Андрій Река.

 

Яків Безбах, Юлія Тимошенко.

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.