Із 1 серпня цього року всі державні закупівлі мають здійснюватися через систему публічних електронних закупівель ProZorro, а керівники держорганів, які не здійснять такого переходу, мають бути звільнені. Про це під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів заявив прем’єр Володимир Гройсман.

 

Глава уряду підкреслив, що гальмування переходу на електронні закупівлі означатиме, що в деяких керівників відсутня політична воля для виконання закону, тому їм не місце на державних посадах. «Якщо в керівника немає політичної волі для того, щоб чесно закуповувати, він не потрібен державі і суспільству. Нехай іде на інший хліб», — сказав В. Гройс-ман та пообіцяв оприлюднити прізвища тих чиновників, які не змогли чи не захотіли це зробити. Бо виникають справедливі запитання, чому в деяких областях через систему ProZorro проходить максимум закупівель, а в деяких — мінімум. Зазначивши, що нині найкращою за показником впровадження системи ProZorro є Дніпропетровська область, прем’єр зауважив, що до керівників областей, де справи йдуть не так добре, у нього буде лише одне запитання: «Чим допомогти та як заохотити всі закупівлі робити через систему ProZorro». Але миритися із розкраданням десятків мільярдів гривень ніхто не буде. Ще один, уже позитивний, приклад навів міністр оборони Степан Полторак, який повідомив, що закупівлі через систему ProZorro дали змогу тільки на харчуванні військовослужбовців зекономити 400 мільйонів гривень, водночас поліпшивши його якість.

 

Також В. Гройсман привітав ухвалення Верховною Радою законопроекту, який спрощує реєстрацію ліків. «Це означає, що якісні ліки, які виробляються і споживаються в Європейському Союзі, США, Канаді, Австралії, Японії, відтепер будуть в абсолютно вільному доступі в Україні й матимуть абсолютно нормальну ціну, а не завищену, як це має місце нині, бо фармацевтичні ділки вирішували, кого допустити на український ринок, а кого ні», — наголосив прем’єр та подякував Голові Верховної Ради Андрію Парубію за абсолютно принципову позицію з цього питання та народним депутатам, які забезпечили проходження законопроекту через комітет і сесійну залу.