Вечірнє засідання 31 травня

 


Відповідальність за керування автомобілем у нетверезому стані може стати істотно жорсткіша — Верховна Рада ухвалила за основу в першому читанні проект закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення» (щодо посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції) — № 4373. Таке рішення підтримали 254 депутати.


Проектом (автором якого є народний депутат Андрій Тетерук) значно збільшуються розміри штрафів та строки позбавлення водійських прав за керування авто в нетверезому стані. Якщо водія вперше затримають при керуванні авто в нетверезому стані — його оштрафують на 10 тисяч 200 гривень (600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) — і позбавлять водійських прав на рік.


Якщо п’яний водій попадеться удруге — йому вже загрожуватиме штраф у розмірі 20 тисяч 400 гривень (1200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) та позбавлення права керування транспортними засобами на три роки.


Якщо водія протягом п’яти років буде втретє затримано за водіння в нетверезому стані — йому доведеться сплатити штраф у розмірі 40 800 гривень (2400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян), позбавлять права керувати авто на 10 років і можуть взагалі конфіскувати автомобіль.


У цілому також прийнято проект закону «Про внесення змін до ст. 23 Закону України «Про Національну поліцію» (щодо уточнення деяких положень) № 4294 (254 «за») в авторстві народного депутата Мустафи Найєма.

Законопроектом до основних повноважень Національної поліції віднесено «здійснення оперативно-розшукової діяльності».


Ухвалено в цілому і проект закону «Про внесення змін до статті 9 Закону України «Про лікарські засоби» щодо спрощення державної реєстрації лікарських засобів» № 4484 — 239 «за». Цим документом для всіх лікарських засобів, які реєструються в Україні, скорочено термін їх реєстрації чи відмови у реєстрації з одного місяця до 10 робочих днів. А лікарські засоби, які офіційно зареєстровані в країнах ЄС та США, Швейцарії, Японії, Австралії та Канаді, дозволено реєструвати за спрощеною процедурою.


Насамкінець Верховна Рада затвердила Звернення Верховної Ради України до Сенату Французької Республіки, у якому український парламент закликав Сенат Французької Республіки не послаблювати санкції щодо Російської Федерації та рішуче засудити порушення Росією основоположних норм і принципів міжнародного права, яке проявляється в її насильницьких діях на території України. Як повідомила Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, 8 червня у Сенаті Франції відбудуться дебати щодо резолюції з приводу можливості пом’якшення санкцій проти країни-агресора Російської Федерації. «На сьогодні, на жаль, маємо критичні цифри по порушенню режиму припинення вогню, по кількості вбитих і поранених, — сказала І. Геращенко. — У нас залишається в заручниках 113 громадян-українців на окупованих територіях. Маємо невиконання гуманітарного, безпекового і економічного блоків Мінських угод. І ми звертаємося до Сенату Французької Республіки з проханням підтримати Україну і так само підтримати позицію Європейського Союзу, що санкції проти Російської Федерації мають тривати до повного виконання Мінських угод».


Депутати також ухвалили Звернення Верховної Ради України до Європейського парламенту, Ради Європейського Союзу, Європейської Комісії, парламентів та керівництва держав-членів ЄС щодо запровадження Європейським Союзом безвізового режиму для громадян України — із проханням завершити всі юридичні процедури вже найближчим часом, до початку літніх канікул.


Не знайшов підтримки сесійної зали законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації» (№ 4525). Ним пропонувалося дозволити приватизувати підприємства «Дніпровибухпром», філії ДП «Науково-дослідний інститут енергетики», інститут «Укрдіпрогазоочистка» та ДП «Укренергоналадкавимірювання», оскільки, за словами міністра енергетики Ігоря Насалика, ці підприємства вже давно є збитковими. Скажімо, повідомив міністр, на підприємстві «Укрдіпрогазоочистка» заборгованість із зарплати становить 979 тисяч гривень.

 

Факт

 

За офіційними статистичними даними за 2015 рік, в Україні сталося 134 193 ДТП, в яких загинуло 3970 і травмовано — 31467 осіб. Тобто в середньому в 2015 році гинуло 11 осіб та травмувалось 86 учасників дорожнього руху на добу.