Коли на сумських базарах з’являється полуниця, це означає, що літо витіснило весну. Завдяки щедрим дощам духмяні червоні конуси, як курячі яйця: більше трьох у руці не вміщається. Але щодо цін, далеко курячим до ягід: яйця коштують 13 грн. за десяток, а полуниця «стартувала» з півсотні й більше за кілограм. Буквально за добу ціни «здулись» до 35—45 грн., а ще через пару днів — до 25 грн. за кілограм. На кон’юнктуру ринку вплинули місцеві продавці зі знаменитої Боромлі — села неподалік від Сум, звідки полуниці колись постачали до царського двору. В останні травневі вихідні сумські базари були «завалені» полуницею, але нижче 23 грн. за кілограм вартість «царської ягоди» не впала. До речі, так було і торік, і це, мабуть, справедливо, бо краще з’їсти самому чи віддати задарма, аніж збувати за безцінь те, у що вклав не лише працю, а й душу.


Окрім полуниць, на сумських базарах пропонують і все інше. Найдешевше можна скупитися на центральному ринку, бо продавців там не набагато менше, ніж покупців. Починати треба, звичайно, з м’яса. Телятина -100 грн. за кілограм, свинина — до 80—85 грн. Остання цифра — ціна балика. Сало можна купити і за 30 грн., і за 70 — почеревину.


Купка сиру коштує на центральному ринку Сум 22—26 грн. Цей продукт зазвичай так і продають: не кілограмами, а купками. Колись купка була 3-літровою банкою молока, яку не вберегли від скисання. Тому паритет цін між двома продуктами тримається дуже чітко: молоко коштує 8—9 грн. за літр, пряжене — 10.


Стару картоплю продають відрами, за одне просять 45 грн., але віддають за 40. Але вже є і молода бульба. За дрібну-дрібнісіньку правлять 12 грн. за кілограм, трохи більша — 14. Дуже широкий діапазон цін цибулі: від 9 до 20 грн. Помідори поки що тепличні: «звичайні» — від 20 до 30 грн./кг, рожеві — від 37 до 45 грн. За кілограм капусти цьогорічного врожаю просять 5—6 грн., огірків — від 11 до 20 грн.


Яблука коштують від 8 до 18 грн. за кілограм. По 8 продають малесенькі фрукти, привезені з Охтирки. Вважається, що вони «без хімії». Кудись чомусь зникли мандарини, зате вистачає апельсинів. На них тримається стабільна ціна: у середньому 25 грн./кг.


Найбільше вразив часник. З усього видно, він «заморський», бо має неприродний білий колір. Кілограм коштує аж 150 грн., і ця ціна взайве підтверджує народну аксіому: не той врожай, що в полі, а той, що у коморі. Хто навчився зберігати вирощений самотужки часник до початку літа, той неодмінно розбагатіє.

Сумська область.