На стихійному риночку, що неподалік залізничного вокзалу в Тернополі, сільська жіночка буквально благала: «Купіть яйця, свіженькі, дешево віддаю». 15 гривень за десяток — справді недорого, але потенційні покупці проходили мимо. Одна з перехожих кинула: «Ви не можете продати, а ми не можемо купити!». І ця фраза точно відображає теперішню ситуацію.


Якщо раніше на центральному ринку обласного центру цієї пори було не протовпитися, то нині продавців більше, ніж покупців. Особливо чітко це видно у м’ясних, молочних рядах, де покупців мало не за поли хапають. Що й казати, купівельна спроможність жителів області (рівень середньомісячної зарплати на Тернопільщині багато років залишається найнижчим в Україні) при постійно зростаючих комунальних тарифах різко впала. Жіночка, у якої запитую про ціну на сметану, голосно називає одну цифру, а тихенько шепче іншу, меншу: щоб конкуренти не «задовбали».


— Простояла півдня, але крім двох пляшок молока, майже нічого не продала, — розповідає. — Навіть витрати на дорогу не повернуться. Сметану, сир, мабуть, доведеться назад везти.


І це за того, що у період великого травневого молока ціни на молочну продукцію на ринку істотно знизилися. Дещо впали вони порівняно з початком травня і на м’ясо, сало, однак і це попиту не підвищило. Вартість круп, цукру здебільшого залишається стабільною, окрім гречки: вона продовжує бити цінові рекорди, наближаючись до 45 гривень за кілограм (у деяких супермаркетах уже перевищено і цей поріг). Місцеві аналітики прогнозують, що може бути й вищою, оскільки запаси крупи вичерпуються. Особливо страждають від цього діабетики, для яких гречка — основний продукт харчування.


Щоправда, подешевшали овочі. З південних районів області завозять капусту й огірки, тому ціни на них різко впали. Є вже і своя молода картопля. З’явилися перші гриби: маслята, підберезовики. Пропонують їх по 30—35 гривень за кілограм. Стільки ж вартують і шампіньйони. Доволі дешево можна купити яблука: їхній сезон закінчується. Загалом ціни на тернопільських ринках такі: яловичина — 80—85 гривень за кілограм, свинина — 70—80, домашня курочка — 55—65, картопля — 5 грн. стара і 8—10 — молода, капуста — 3—4, буряк — 8—9 старий і 17 молодий, морква відповідно 12 і 20 грн., огірки — 12—15, помідори — 25—30, яблука від 3 до 12 грн., полуниця — 22—30 грн. Кілограм сиру м’якого — 30—35 грн., рису — 20—25, гречки — 35—40, цукру — 15—17, літр сметани — 30—40, молока — 8—9, соняшникової олії — 25—35.

Тернопільська область.