У Комітеті Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин відбувся круглий стіл: «Правосуддя в зоні АТО та перспективи ратифікації Римського Статуту МКС». Захід було організовано спільно з Комітетом у закордонних справах та Центром Громадянських Свобод.


«Дуже добре, що в таких важливих питаннях продовжується співпраця між парламентськими комітетами та громадськими організаціями. Сподіваюся, що завдяки нашим спільним зусиллям парламент нарешті ратифікує Римський статут», — наголосив голова Комітету з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин Григорій Немиря.


Він зазначив, що виконання Конституції та законів України в зоні АТО є складним завданням, та повідомив, що на цей час на розгляді в Європейському Суді з прав людини перебуває понад чотири тисячі звернень громадян України щодо подій у зоні АТО.


«Я дуже сподіваюся, що найближчим часом ми ратифікуємо Римський Статут. Це буде історичне рішення. Це наш обов’язок перед тими, хто загинув, і перед майбутніми поколіннями», — сказала голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко.


За словами народного депутата Світлани Заліщук, «єдиною можливістю притягнути до відповідальності Путіна та інших, хто ухвалює рішення стосовно збройної агресії проти нашої держави, є набуття Україною повноцінного членства в Міжнародному кримінальному суді».


Під час заходу відбулося публічне обговорення аналітичних звітів, підготовлених Центром Громадянських Свобод, щодо розслідування правопорушень у зоні проведення антитерористичної операції, пов’язаних із порушенням фундаментальних прав людини з обох боків збройного конфлікту, а також функціонування судів, яким довелося виїхати з окупованих територій у підконтрольні Україні райони. Зокрема, звіту за результатом дослідження «У пошуках справедливості. Розслідування злочинів, пов’язаних із порушенням права на життя, особисту недоторканість і свободу від тортур, вчинених у зоні АТО: недоліки роботи слідчих органів та рекомендації від правозахисників». А також звіту та рекомендацій за результатами дослідження «Правосуддя в екзилі. Дотримання права на справедливий суд на сході України, включно із територією, тимчасово непідконтрольною українському уряду».


«Ратифікація Римського Статуту — це можливість віддати в руки правосуддя представників Кремля, які розпочали збройну агресію проти України. Але це не позбавляє державні органи України обов’язку розслідувати численні злочини, які кожного дня здійснюються у зоні АТО», — зауважила голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.


Григорій Немиря висловив сподівання, що рекомендації круглого столу буде реалізовано найближчим часом через внесення змін до Кримінального процесуального кодексу, ратифікацію Римського Статуту.


За повідомленням інформаційного управління апарату Верховної Ради України.