Унікальна срібна монета поповнила колекцію Коломийського музею писанкового розпису. Двадцятидоларову монету у формі традиційної української писанки (на знімку) вперше у своїй історії випустив Королівський канадійський монетний двір з нагоди 125-річчя від часу першого українського поселення в Канаді. З таким подарунком на Прикарпаття прибула відома дослідниця українського народного мистецтва Марія РИПАН з Торонто.

 

Фото надано
Національним музеєм
народного мистецтва Гуцульщини і Покуття
ім. ЙКобринського.

 

Як розповіла працівниця Національного музею народного мистецтва Гуцульщини і Покуття, філіалом якого є музей писанки, Оксана ЯСІНСЬКА, проект монети розробила канадійська художниця українського походження Анна МОРАШ. Аверс монети оздоблений кольоровою емаллю і відображає елементи традиційного українського розпису, з характерною гамою барв та символічним наповненням. На реверсі -- портрет англійської королеви Єлизавети ІІ. Наклад монети -- 4 тисячі екземплярів, номінал -- 20 канадійських доларів. Купівельна вартість "срібної писанки" -- 114,95 тамтешньої валюти, що відповідає 2 тисячам 100 грн.

 

У музеї Марія Рипан не тільки презентувала свій подарунок, а й виступила з цікавою мультимедійною лекцією "Писанки Північної Америки", що стала результатом її багатолітньої дослідницької праці в мистецтві писанкового розпису.

 

Галина БРУХАЛЬ.

 

Івано-Франківська область.

 

Голос України