Ватажки й учасники банди, що діяла в Криму в «буремні 90-ті», через двадцять років після скоєння злочинів займають свої місця у в’язницях і колоніях.
 Керченський міський суд виніс вирок у кримінальній справі стосовно 40-літнього жителя Керчі Руслана Петроченкова, якого визнали винним у скоєнні вбивства й замаху на вбивство двох осіб. Йому, з урахуванням укладеної угоди про співробітництво зі слідством, призначено покарання у вигляді п’яти років позбавлення волі з відбуванням у виправній колонії суворого режиму. Він був учасником одного з найжорстокіших кримських угруповань — так званої банди Лаптєва.
Лаптєв у 1998 році став організатором резонансного вбивства першого заступника голови Ради міністрів Криму Олександра Сафонцева, який тривалий час очолював Керченську міськраду й був керівником міста-героя.
Сафонцев жив у Сімферополі на туристичній базі «Таврія». При вході на цю базу 5 лютого 1998 року спрацювала вибухівка, закладена в урну. Загинув і перший віце-прем’єр, і його охоронець.
До банди, яка об’єднувала майже 50 осіб, втягували переважно людей, що мали військово-спортивну підготовку й навички володіння вогнепальною зброєю. За період діяльності угруповання Лаптєвим скоєно 42 тяжких і особливо тяжких злочини, з них 29 убивств.
У серпні 2005 року Андрій Лаптєв виїхав із Криму на територію РФ й у грудні 2014-го був затриманий у Москві та доставлений у Сімферополь, де його було взято під варту.
Слідством було проведено понад 200 експертиз, зібрано майже 100 томів кримінальної справи.
«Взявши до уваги всі докази слідства, суд призначив Лаптєву покарання у вигляді 15 років позбавлення волі з відбуванням у колонії суворого режиму», — зазначають правоохоронці.

Крим.