Боєць АТО з Прикарпаття Роман Ілитчук (на знімку) понад місяць сидить у Бахмутському СІЗО Донецької області. За цей час до його військової частини прийшла відзнака за підписом міністра оборони Степана Полторака — «Знак пошани». Також за бойові заслуги розвідника 17-ї бригади подали на нагородження орденом Данила Галицького. А днями Артемівський міськрайонний суд, розглянувши апеляцію на міру запобіжного заходу, залишив його під вартою. Романові загрожує до 15 років ув’язнення за те, що в ніч із 6 на 7 січня 2016 року, патрулюючи місто Дзержинськ, він намагався захистити бійців «Айдару» від п’яних поліцейських.

Історію конфлікту на своїй сторінці у Фейсбуці детально описала столична журналістка та волонтерка Ольга Решетилова. За її словами, все розпочалося в одному із нічних клубів міста, де двоє «айдарівців» заступилися за дівчину, яку якесь «мурло» гамселило головою об стіну. Вони втрутилися в ситуацію, але на допомогу підпилому молодику підтяглися ще з десяток його знайомих, які почали жорстоко бити військових. За свідченнями «айдарівців» та інших очевидців, били так, що вони періодично втрачали свідомість. На це і нагодились патрульні. Роман спробував відтіснити натовп від бійців, і вся агресія переключилася на нього. Тоді він дістав пістолет і вистрілив угору, на що ніхто не відреагував. З натовпу теж почулися постріли. У межах самозахисту Роман вистрілив ще двічі одному з найагресивніших під ноги, який потім виявився колишнім (8 травня, керуючи авто в нетверезому стані, збив дівчину, за що і був звільнений) працівником поліції Іваном І. Тільки після цього всі розбіглися. Власне, і конфлікт нібито було вичерпано. Постраждалі поїхали знімати побої, а патруль продовжив чергування. А вже 7 січня від слідчих прикарпатець дізнався, що він нібито поранив І. у стегно, і вся його «гоп-компанія» — це місцеві поліцейські, стан алкогольного сп’яніння деяких на момент конфлікту був 0,8 проміле (до слова, постраждалі «айдарівці» були тверезі). В Ілитчука вилучили пістолет і відкрили кримінальне провадження. Хоча той переконаний, що його кулі не могли влучити в людину.
Після 14 місяців служби на передовій Романа демобілізували і він повернувся додому, у село Микуличин. Але, впевнений у своїй невинуватості, боєць 25 квітня приїхав у Бахмут за черговим викликом слідчих. Волонтерка пише, що бійця почали «обробляти», щоб той дав свідчення проти свого комбата в обмін на свободу. Той відмовився... Ті, кому доводилося служити з Ромою, знають про його заслуги, про походи впритул до Горлівки, захід у Зайцеве, розвідування ворожих таємниць і багато іншого. І нині карпатський хлопець, один із нерозпіарених героїв цієї війни, сидить в одному СІЗО із «сепарами», яких понад рік затримував на фронті. У відповідь на таку кричущу несправедливість «самооборонівці» та учасники АТО провели в Івано-Франківську акцію на підтримку військового побратима. Тільки з рідного Микуличина прибули 300 осіб, які з плакатами: «Учасникам АТО — воля, учасникам АТО — слава!», скандуючи «Роману — воля!», вирушили на зустріч із військовим прокурором Івано-Франківського гарнізону Західного регіону України Олександром Солдатовим. Активісти пояснили посадовцю, що своєю акцією вони хочуть привернути увагу Міністерства оборони до цієї справи та вимагають, щоб стосовно їхнього побратима відбувся справедливий та чесний суд. Серед основних вимог — переведення Р. Ілитчука до Києва, де військова прокуратура розслідуватиме інцидент об’єктивно. Військовий прокурор пообіцяв передати звернення своєму столичному керівництву. На реагування місцеві воїни АТО і «самооборонівці» дали 10 днів, інакше погрожують перекрити залізничне полотно в районі села Микуличин та державну дорогу з Рахова до Львова.

Івано-Франківська область.

Фото зі сторінки Ольги Решетилової у соцмережі.