В Україні триває основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання. Абітурієнтам залишається скласти тестування з іноземних мов, біології, фізики, хімії та гео-графії. З 14 червня стартує додаткова сесія ЗНО, реєстрація на яку завершилася 20 травня.

 

Для подальшого навчання випускників Криму та Донбасу створено додаткові можливості, розповіла на прес-конференції міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Одинадцятикласники зі шкіл, розташованих на не підконтрольних Україні територіях Донбасу та в окупованому Криму, матимуть змогу отримати український атестат і скласти ЗНО влітку.


У відповідь на звернення народного депутата України Мустафи Джемілєва МОН проведе окрему додаткову сесію для вступників із Криму, які не зможуть вчасно написати ЗНО через те, що змушені до 20 червня складати запроваджений в Росії «Единый государственный экзамен». Вони мають до 20 червня повідомити регіональні центри оцінювання якості освіти, в яких реєструвалися на ЗНО, про свій намір складати тестування на додатковій сесії.


Як роз’яснили «Голосу України» в Українському центрі оцінювання якості освіти, фактично йдеться про проведення другої додаткової сесії ЗНО. На неї зможуть потрапити лише абітурієнти, котрі зареєструвалися для складання ЗНО під час загальної додаткової сесії зовнішнього незалежного оцінювання (яка відбудеться з 14 червня по 4 липня), але не змогли вчасно приїхати на тестування.


Окрім того, для абітурієнтів із Криму, які не зможуть узяти участь у зовнішньому незалежному оцінюванні, в десяти університетах створять освітні центри «Крим-Україна».

Перелік цих закладів оприлюднять після реєстрації в Мінюсті відповідного наказу МОН. За словами Лілії Гриневич, «такі центри працюватимуть у Києві, Дніпропетровську, Запоріжжі, Львові, Миколаєві, Харкові та Херсоні». Тут кримчани складатимуть Державну підсумкову атестацію з української мови та історії України і вступні іспити до вишів.


Вступникам із Криму доведеться подавати так звану освітню декларацію, що міститиме результати їхнього навчання на анексованому півострові. На час вступної кампанії такі абітурієнти отримають можливість проживати за місцем складання іспитів.


Кримчани вступатимуть до університетів за виділеною квотою. Документи від претендентів на здобуття вищої освіти за денною формою навчання (на місця державного замовлення) прийматимуть до 18-ї години 24 липня, а вступні іспити проводитимуть у спеціальних освітніх центрах до 26 липня. Зарахування до закладів освіти відбудеться не пізніше 12-ї години 28 липня.


Для мешканців зони АТО (окупованих районів Донбасу та розташованих у зоні розмежування) в кількох містах створять освітні центри «Донбас-Україна». Вони діятимуть у вишах, переміщених з окупованих районів Донеччини та Луганщини, а також у розташованих на підконтрольній Україні території Донбасу. В центрах «Донбас-Україна» абітурієнти подаватимуть свою освітню декларацію, складатимуть державну підсумкову атестацію з української мови та історії і вступні іспити.


Як відомо, випускники з Донбасу отримали можливість потрапити до наших вишів або через ЗНО, або за результатами вступних іспитів. Щоправда, лише до переселених із так званих «ДНР» та «ЛНР» навчальних закладів і розташованих у підконтрольних Україні районах Донецької й Луганської областей. На відміну від кримчан, вони не матимуть квот, а конкуруватимуть у межах загального обсягу державного замовлення.


Додаткові механізми для реалізації права на освіту дітей із Криму та Донбасу з’явилися завдяки спільним зусиллям МОН, Міністерства інформаційної політики, Фонду «Відкрита політика» та за підтримки окремих ініціатив офісу ЮНІСЕФ в Україні.