У комітетах Верховної Ради

 

Засідання Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, яке проходило 1 червня, було присвячено проблемам внутрішньо переміщених осіб. На нього прийшли представники громадських організацій і міжнародних інституцій, щоб почути офіційну позицію з найгостріших питань, пов’язаних із соціальними та пенсійними виплатами, порушеннями прав громадян України, постраждалих від збройного конфлікту та окупації.

Народні депутати також очікували почути звіт представника Кабміну про виконання рекомендацій парламентських слухань із питань переселенців, окупованої і неконтрольованої територій, однак, незважаючи на багаторазові запрошення, чиновники із Мінсоцполітики не знайшли можливості бути присутніми на засіданні профільного парламентського комітету.

«Ми розглядаємо це як неповагу до парламенту і громадян України», — так прокоментував їхню відсутність голова комітету Григорій Немиря.

«Питання, які ставить парламентський комітет перед представниками Кабміну, — це не формальність. Після внесення змін до закону про переселенців, починаючи з січня 2016 року, пенсійні фонди й органи соцзахисту активно саботують його виконання. Через це десятки тисяч переселенців опинилися в пастці: їм припинено виплати пенсій та інших нарахувань, а їх відновлення залежить від рішення уряду, яке, всупереч нормам закону, не ухвалюється. До нашої організації знову, як у 2014 році, надходять звернення із проханнями про допомогу в купівлі харчів і товарів першої необхідності. Люди, жертви конфлікту, залишилися без засобів до існування. Особливо гостра ситуація з пенсіонерами, адже пенсія є єдиним джерелом їхнього доходу. На жаль, нам не вдалося поставити прямо питання представникові Мінсоцполітики, як діяти в цій ситуації, а чекати ще два тижні для декого може вартувати здоров’я й навіть життя», — коментує ситуацію координатор БФ «Схід-SOS» Олександра Дворецька.

Голова парламентського Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря підтримує неприпустимість таких порушень і необхідність швидкого реагування на ситуацію. За його словами, закон про переселенців діє, але уряд ним нехтує. «Досі в постанову Кабінету Міністрів №509 і в інші не внесено зміни. Міністерство соціальної політики у своїй діяльності продовжує керуватися постановою №509 і надає відповідні вказівки іншим органам державної влади, наприклад, Пенсійному фонду. Унаслідок страждають внутрішні переселенці», — пояснив народний депутат.

За результатами обговорення вирішено провести розширене засідання комітету 15 червня і спрямувати Прем’єр-міністрові України лист з інформацією про ситуацію.