Медичні заклади Івано-Франківська можуть залишитись без гарячої води. Через значну заборгованість ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» перед постачальником НАК «Нафтогаз України» 7 лікувальних установ обласного центру залишаться без гарячого водопостачання. Адже вже другий місяць поспіль тепловики не отримують від НАК «Нафтогаз України» підтвердження номінації природного газу. Це означає, що газорозподільна компанія ПАТ «Івано-Франківськгаз» не має права розподіляти такому підприємству сировину.

 

Наразі місцеві тепловики заборгували ПАТ «Івано-Франківськгаз» за розподіл блакитного палива 7 млн. грн. В. о. заступника голови правління товариства Віктор Кедик розповів, що ситуація з відсутністю номінації повторюється з місяця в місяць. На початку квітня через аналогічну причину, після попереджень, від газопостачання були відключені всі теплопостачальні підприємства області. Розуміючи соціальну важливість роботи закладів медицини, природний газ продовжили отримувати лише котельні, які забезпечують теплопостачанням медустанови Івано-Франківщини.


Однак ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» за цей час так і не врегулювало це питання зі своїм постачальником і тим самим залишає лікувальні заклади без гарячої води. ПАТ «Івано-Франківськгаз» повинно щомісяця звітувати перед УТГ «Укртрансгаз» про обсяги розподіленого споживачам газу. Якщо оператор газотранспортної системи фіксує використання споживачем газу без підтвердженої номінації, то до газорозподільного підприємства застосовуються штрафні санкції. Тому, як пояснив В. Кедик, фактично несанкціоновано відібраний енергоресурс призводить до збитків газорозподільної компанії.


У свою чергу «Івано-Франківськгаз» буде змушене застосувати до «Івано-Франківськтеплокомуненерго» штрафні заходи в розмірі подвійної вартості спожитого без підтверджених номінацій газу, що передбачено Кодексом газорозподільних систем. Також у місцевій газокомпанії нагадали, що тарифна виручка за транспортування енергоресурсу є єдиним джерелом фінансування їхньої діяльності, зокрема утримання в належному стані мереж, виконання програми з безплатного встановлення лічильників, а також виплати заробітної плати.

 


Варто зазначити, що серед семи лікувальних установ обласного центру Прикарпаття найпотужнішою є клінічна лікарня краю (на знімку). Там розгорнуто 790 ліжко-місць, працює 1760 осіб. У консультативній поліклініці щодня приймають понад 360 громадян.

 

Фото Миколи МАЦЮКА.