Дві прикарпатські школи перемогли на обласному етапі конкурсу на кращий проект опорного загальноосвітнього навчального закладу. З-поміж представлених 9 проектів найперспективнішими визнано роботи Войнилівської ЗОШ І—ІІІ ст. з Калуського району та Рогатинської спеціалізованої ЗОШ І—ІІІ ст. № 1 із поглибленим вивченням іноземної мови.

 

Конкурс проводився в рамках проекту з децентралізації освіти та оптимізації мережі шкіл з метою активізації роботи щодо створення єдиного освітнього простору, забезпечення рівного доступу осіб до якісної освіти та виявлення ефективної моделі діяльності опорного закладу. При огляді матеріалів учасників конкурсу члени журі відзначили належний рівень висвітлення школами своєї діяльності, зокрема щодо стану матеріально-технічної бази, результативності роботи педагогічних працівників, участі учнів в олімпіадах з базових предметів. Крім того, окреслено перспективи розвитку в умовах функціонування опорного закладу і філій, передбачено ризики, які можуть виникнути, та накреслено шляхи їх усунення.


Як поінформували у відділі освіти Калуської РДА, на базі Войнилівської ЗОШ І—ІІІ ст. запропоновано створити опорний заклад, у структурі якого планують започаткувати своєрідні підрозділи, а саме — Дубовицьку, Довжківську, Луківську та Цвітівську філії І ступеня. З цих шкіл до основного закладу доїжджатимуть 29 учнів. Також заплановано, що до войнилівської школи на навчання підвозитимуться учні ще з восьми довколишніх сіл.


До слова, войнилівська школа розрахована на 698 учнів, проте в ній навчалося всього 339. Видатки на одного школяра становили 12 тис. 747 грн.


Після приєднання філій у школі навчатиметься 378 учнів, а видатки на одного учня, незважаючи на зростання фонду зарплати та інших поточних витрат, знизяться на 597 грн. Таким чином, загальна сума економії — майже 468 тис. грн. на рік.


Вл. інф.


Івано-Франківська область.