Професійно-технічним навчальним закладам Прикарпаття бракує грошей на виплату зарплати. Попри стабілізаційну субвенцію з держбюджету, коштів до кінця року не вистачить. 

 

Ситуацію обговорили на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики і свободи слова за участю керівників ПТУ, йдеться в повідомленні прес-служби представницького органу. За словами першого заступника голови облради Василя Гладія, до критичної ситуації призвела неврегульованість питання на державному рівні. Директор департаменту освіти і науки ОДА Віктор Кімакович за підсумками парламентських слухань, присвячених профосвіті, розповів, що все ще немає остаточної позиції щодо джерел фінансування училищ. Тим часом урядовці акцентують увагу на важливих для держави професіях. Зокрема, на підготовці фахівців агропромислового комплексу. Для їхнього навчання передбачатимуть субвенції з держбюджету.


Продовжуючи тему, голова облради Олександр Сич наголосив, що «в цьому випадку для нас найгірше — нормативно-правова невизначеність. Від того, на який рівень буде передана профтехосвіта, залежатиме її доля. Якщо це місто, воно змушене буде забирати гроші від шкіл, садочків, доріг і віддавати на навчання дітей, які в місті не проживають. Таке ж питання постане і для обласного бюджету. Але ж система професійно-технічної освіти побудована так, що вона готує спеціалістів не для окремого села, міста, району чи області, а для всієї держави». Комісія доручила профільному департаменту звертатися до Мінфіну щодо спрямування в область додаткової стабілізаційної субвенції.

Івано-Франківська область.