Під час виїзного розширеного засідання Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики, що відбулося у Краматорській міськраді, визначено напрями захисту інформаційного простору.

 

Окрім голови Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторії Сюмар, участь в засіданні також узяли перший заступник голови комітету Ольга Червакова, члени комітету Юрій Павленко та Олександр Опанасенко, голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський, голова Державного комітету телебачення і радіомовлення Олег Наливайко, заступник міністра інформаційної політики Тетяна Попова, генеральний директор Концерну радіомовлення, радіозв’язку і телебачення Володимир Іщук, член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський та представники ЗМІ Донеччини.


Голова комітету повідомила, що делегація відвідала гору Карачун, де ознайомилася з тим, як триває встановлення нової вежі та як працює відновлена стара вежа. «Ми побували в сірій зоні, побачили блокпости, побачили, як зміцнилася українська армія, але, на жаль, інформаційна зброя у нас ще надзвичайно слабка», — сказала Вікторія Сюмар та наголосила на важливості діяльності журналістів із захисту інформаційного простору.


Представник Нацради з питань телебачення і радіомовлення в Донецькій області Олександр Толстогузов повідомив, що наразі на територіях, підконтрольних українській владі, працює 81 ліцензіат, тоді як до окупації їх було 163. Він зазначив, що є проблеми з провайдерами, які можуть розповсюджувати піратський контент. На території Донеччини транслюються водночас як 32 українські телеканали, так і 36 російських. За його словами, якщо сигнал не глушити, то російські телеканали будуть і надалі мовити на українській території.


Члени комітету були здивовані малою кількістю програм власного виробництва Донецької регіональної дирекції Національної телекомпанії України. За словами її керівника Віктора Підлісного, це лише 1,5 години на добу, тож парламентарії порадили брати приклад із Луганської регіональної дирекції, де виробляється п’ять годин власного контенту на добу.


Голова Донецької обласної ВЦА Павло Жебрівський зазначив: «Для нас дуже важлива увага комітету до цих територій. На жаль, медіапростір Донеччини досить монополізований — є холдинг «Україна», до якого входять телеканали «Донбас», МТВ, «Сигма» і газета «Приазовский рабочий». Він висловив сподівання, що рішення Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики змінить ситуацію із захисту інформаційного простору Донеччини на краще.


За повідомленням інформаційного управління апарату Верховної Ради України.