Кабінет Міністрів проаналізував, як проходить процес децентралізації, та ухвалив рішення про збільшення кількості проектів, які фінансуються за рахунок Державного фонду регіонального розвитку. «Децентралізація — це одна із ключових реформ в нашій країні. Як колишній міський голова я пам’ятаю, скільки було витрачено зусиль, щоб розпочати цю реформу, але центральна влада завжди від неї відмахувалася, бо хотіла все концентрувати у власних руках. І у 2014 році ми підійшли до формування якісної політики у сфері децентралізації та прийняли всі необхідні рішення, які дали змогу розпочати фінансову децентралізацію та децентралізувати повноваження, які було узурповано центральною владою», — зазначив під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів прем’єр Володимир Гройсман і додав, що перші результати цієї реформи — ремонт шкіл, дитсадків, доріг — уже можна побачити на рівні сіл, міст та районів.


«За п’ять місяців цього року до загального фонду місцевих бюджетів надійшло майже 54 мільярди гривень, тож порівняно з аналогічним періодом минулого року це збільшення на майже 17 мільярдів гривень. Фактично приріст становить 50 відсотків, а це означає, що кошти є. У нас є міста, в яких сьогодні бюджети розвитку становлять по 500 мільйонів, по мільярду, по півтора і два мільярди гривень і їх потрібно спрямовувати на поліпшення якості життя громад», — наголосив глава уряду та підкреслив, що важливо не тільки провести децентралізацію, а й щоб місцеві органи влади зуміли правильно скористатися цим ресурсом. Адже сьогодні загальний фонд бюджетів об’єднаних громад зріс у п’ять разів, а власні надходження — вдвічі.


«Якщо раніше десятки мільярдів гривень було сконцентровано на рівні міністерств, то сьогодні ці кошти передано до місцевих бюджетів. Тож завдання місцевої влади — показати людям свою ефективність та конкурентоспроможність», — підкреслив В. Гройсман і сказав, що особисто хоче бачити в кожному регіоні нові дороги, новий і якісний міський та міжміський транспорт, школи, дитсадки, заклади охорони здоров’я.


Віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКХ Геннадій Зубко повідомив, що нині на затвердження до Комітету Верховної Ради з питань бюджету передано 322 проекти на 387 мільйонів гривень, які будуть реалізовувати місцеві громади. Та якщо в якихось громадах ще немає підготовлених проектів, то віце-прем’єр рекомендує їм узятися за ремонт доріг. «Два тижні потрібно, щоб підготувати проект, затвердити експертизу та отримати квоти на будівництво доріг. Це прості речі, які дають конкретний результат і змінюють якість життя сільської території», — сказав Г. Зубко.


Присутні на засіданні уряду народні депутати Павло Різаненко та Іван Крулько наголосили на неприпустимості фінансування за рахунок Державного фонду регіонального розвитку неефективних проектів.


Під час засідання йшлося про необхідність якнайшвидшого внесення змін до Конституції в частині децентралізації. Водночас міністр внутрішніх справ Арсен Аваков закликав розглянути можливість окремого внесення змін щодо децентралізації з питання надання особливого статусу окремим районам Донецької та Луганської областей. «З особливим статусом Донбасу ці зміни не мають жодних шансів», — сказав він.


Прем’єр у зв’язку з цим зауважив, що децентралізація розпочалася і буде продовжена. «Політичні консультації тривають, і я глибоко вірю в те, що ми знайдемо правильні рішення, які буде проголосовано, і не буде жодних розбіжностей», — сказав В. Гройсман та наголосив на необхідності надати новий поштовх процесу децентралізації. «Сьогодні ми вже маємо величезний масив того, що зроблено, однак реформа децентралізації потребує нового поштовху, і я цим системно займаюся», — наголосив прем’єр.