"Ми домоглися того, що Служба безпеки України таки розкрила махінації, за якими відмивалися сотні мільйонів гривень під час закупівель обладнання та препаратів для гемодіалізу", -- так прокоментував народний депутат України Олександр КОДОЛА інформацію про те, що СБУ викрито механізм розкрадання понад ста мільйонів державних коштів.

 

Службою безпеки встановлено, що київська комерційна структура впродовж 2013--2015 років перемагала в тендерах, які проводили Міністерство та обласні департаменти охорони здоров'я. Загальна сума, поставлених бізнесменами виробів медичного призначення для перитонеального діалізу, перевищила 800 мільйонів гривень. І все б нічого. Але співробітники спецслужби встановили, що менеджмент фірми використовував корупційні зв'язки серед обласних лікарів-нефрологів. Медики за змовою з підприємцями штучно збільшували потребу в препараті, завищена кількість якого потім прописувалася в технічних умовах тендерів. За попередніми підрахунками, за цей період на державні гроші закуплено "зайвої" продукції на понад сто мільйонів гривень. Служба безпеки України поінформувала відповідні контролюючі органи для здійснення перевірки поточних закупівель за участю київської фірми. Наразі фахівці перевіряють тендерну документацію. Відкрито кримінальне провадження.

 

Олександр Кодола наголосив, що держава витрачає мільярд гривень щороку лише на закупівлю витратних матеріалів для гемодіалізу. Водночас майже 20 відсотків хворих, які потребують такого лікування, мають можливість його отримувати за рахунок державних коштів. "У 99 відсотках випадків беруть участь у тендерах та виграють дві групи компаній, які просто диктують державі свої ціни. Люди помирають, бо не можуть заплатити та отримати лікування, тоді як продажні чиновники і "фармацевтична мафія" висмоктують з держави всі соки. Усю наявну інформацію щодо корупційних схем та монополізації ринку діалізу ми передали до правоохоронних органів. Сподіваюся, СБУ та прокуратура доведуть цю справу до кінця, і винних осіб нарешті буде притягнено до відповідальності", -- зазначив Олександр Кодола.

 

Василь ЧЕПУРНИЙ.

 

Чернігівська область.

 

Голос України