Недалеко від села Княгиня в урочищі Чорні Млаки, яке розташовано на території Ужанського національного природного парку, що на Закарпатті, відзначили 150-річчя падіння найбільшого в Європі метеорита "Княгиня".

 

Гість із космосу "завітав" у Карпати 9 червня 1866 року. Тепер тут Ужанський НПП встановив туристичні показники, постамент (на знімку), стенд з інформацією, а також альтанки для відпочинку туристів. Працівники Нацпарку своїми силами вирівняли лісову дорогу, що веде від села до Чорних Млак. Якщо раніше сюди пробивалися тільки військові всюдиходи, то нині до місця падіння метеориту може проїхати й легковий позашляховик. Участь у заході взяли голова ОДА Геннадій МОСКАЛЬ, керівництво Великоберезнянського району, Ужанського НПП, а також делегації з ПольщіУгорщини та Словаччини.

 

Фото надано
прес-службою ОДА.

 

-- Мова йде про новий туристичний маршрут на Закарпатті, -- зазначив Г. Москаль. -- Падіння найбільшого метеориту в Європі -- це подія планетарного масштабу, яка 150 років тому викликала величезний інтерес. Кажуть, у Чорні Млаки приїжджав навіть Жюль Верн. Закарпаттю гріх не скористатися цією туристичної родзинкою, яка може привабити чимало людей з різних куточків світу.

 

ДОВІДКОВО

 

Метеорит пролетів вогняною кулею над містами Липтовський Микулаш, Шариш, Земплин, Пряшів (нинішня Словаччина) і розірвався біля села Княгиня на висоті 40 кілометрів. Величезну територію "засіяв" "кам'яний дощ". Було виявлено понад 60 уламків. Найбільший -- на схилі гори Стінка знайшов селянин Василь Крив'яник. На своєму сінокосі чоловік відкопав камінь вагою 279 кілограмів 766 грамів, що розколовся на два великі шматки. Про знахідку довідався лісничий Антон Покорний, який за пару волів купив цей уламок і перепродав Імператорському музею у Відні (Австрія), де метеорит перебуває й нині.

 

За даними Віденського історико-природничого музею, загальна маса всіх уламків метеориту, що зберігаються в 115 історичних та природничих музеях світу, становить 500 кілограмів.

 

Василь НИТКА.

 

Великоберезнянський район Закарпатської області.

 

Голос України