Одна з китайських компаній готова побудувати на Закарпатті сміттєпереробний завод. Підприємство щоденно прийматиме по 400 тонн твердих побутових відходів, які перероблятимуться на електроенергію, не завдаючи при цьому значної шкоди навколишньому середовищу.

 

-- У травні ми зустрічалися з керівництвом компанії й попередньо обговорили принципи співпраці, -- цитує голову Закарпатської ОДА Геннадія МОСКАЛЯ його прес-служба. -- А нині фактично вийшли на фінішну пряму. Компанія об'їздила багато областей зі своїм інвестпроектом, але вирішила зупинитися на Закарпатті, оскільки тільки тут від неї не просили грошей за безперешкодне ведення бізнесу.

 

Тепер в області підшуковують відповідну земельну ділянку. Принципово те, що завод перероблятиме не тільки "свіжі" відходи, а й сміття зі звалищ по всій області, яке накопичувалося там багато років. Щоправда, у листі до керівника ОДА компанія висуває свої жорсткі умови: зокрема, на заводі мають працювати і китайські (разом із місцевими) робітники, перші 15 років діяльність підприємства не оподатковується, а наступні півтора десятка літ -- режим "напівоподаткування", всі зароблені кошти безперешкодно пересилаються до Китаю тощо.

 

Василь НИТКА.

 

Закарпатська область.

 

Голос України