У Комітеті Верховної Ради з питань верховенства права та правосуддя відбулася зустріч з віце-президентом Європейської комісії з ефективності правосуддя Георгом Ставою та представниками Вищої кваліфікаційної комісії України. Сторони зосередили увагу на питаннях відновлення довіри до судової системи нашої країни.

Голова комітету Сергій Ківалов поінформував колег про те, що комітет вже розглянув три альтернативні проекти закону «Про відновлення довіри до судової системи України» та вирішив рекомендувати Верховній Раді за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу проект, внесений Кабінетом Міністрів. Крім того, було зареєстровано ще три нові законопроекти з цього питання.

За словами народного депутата, законопроекти спрямовані на утвердження в українському суспільстві верховенства права та законності, відновлення довіри до судової системи країни, звільнення з посад осіб, які виносили рішення, що порушують права та свободи громадян. Зокрема, у документах передбачається визначити правові та організаційні засади проведення перевірки та атестації суддів судів загальної юрисдикції.

Також наголошувалося, що для подальшого реформування судової системи необхідно внести зміни до Основного Закону. Віце-президент Європейської комісії з ефективності правосуддя Георг Става зазначив, що під час прийняття рішень про звільнення і призначення представників Феміди надзвичайно важливо неухильно дотримуватися законної процедури. «Потрібно мати на увазі, що дострокове звільнення судді можливо у випадку, якщо він не може виконувати свої обов’язки, і тільки в результаті кримінального або дисциплінарного провадження, в яких дотримувалися положення про «справедливий розгляд незалежним трибуналом». Воно не може бути просто наслідком вольового рішення того чи іншого спеціально створеного органу, прийнятого без дотримання зазначених умов», — підкреслив Г. Става.

Також віце-президент Єврокомісії зазначив, що у разі звільнення одночасно великої кількості суддів українські громадяни можуть зіткнутися з проблемою перевантаженості судів і позбутися можливості своєчасно отримувати відповідний захист, тому що підготовка нових кадрів займає, відповідно до практики, не менше трьох років.

На його думку, передбачений урядовим законопроектом принцип формування органів перевірки та переатестації суддів викликає занепокоєння у тому, чи сприйматиметься відповідна комісія як частина судової системи і чи не перебуватиме вона під впливом виконавчої влади.

Заступник голови комітету Дмитро Шпенов зазначив, що поділяє занепокоєння європейських партнерів. «Не зовсім зрозуміло, навіщо створювати спеціальну комісію, якщо у чинної влади є всі можливості здійснити перевірку суддів у рамках чинного законодавства — шляхом рішення Вищої ради юстиції, а потім — Президента і Верховної Ради. Не може не викликати критики і пропозиція про автоматичне звільнення голів вищих спеціалізованих та апеляційних судів, які призначені після 30 липня 2010 року. Серед них є багато висококваліфікованих порядних суддів у всіх регіонах України. Впевнений, якщо є така необхідність, рішення про те, чи відповідають вони займаним посадам, необхідно приймати індивідуально», — підкреслив парламентарій.

Також закликав відмовитися від люстрації представників Феміди Комісар з прав людини Ради Європи Нільс Муйжніекс. На його думку, відповідні законодавчі ініціативи можуть мати небезпечні наслідки і в разі прийняття повинні бути обов’язково погоджені Венеціанською комісією.