Усі кадрові призначення відбуватимуться на засіданні Кабінету Міністрів у присутності всіх членів уряду. Про це під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів заявив прем’єр Арсеній Яценюк.

«У нас немає своїх і чужих — у нас є тільки інтереси українського народу. Ми з вами вели дискусію про кадрові призначення. Із сьогоднішнього засідання Кабінету Міністрів усі кадрові призначення, в тому числі й по заступниках, і по керівниках держкомпаній, відбуватимуться тут, у цьому залі, в присутності всіх членів уряду. Це буде ще один крок до прозорості роботи Кабінету Міністрів України», — наголосив він та додав, що цілковито підтримує позицію міністра внутрішніх справ Арсена Авакова щодо жорсткого і адекватного підходу в кадровому питанні.

Глава уряду також наголосив, що сьогодні важливо остаточно стабілізувати ситуацію в Україні, навести лад щодо виконання українських законів та дати можливість правоохоронній системі виконувати їх основну функцію — захищати громадян. Саме тому першим у порядку денному засідання уряду стояло питання криміногенної ситуації в Україні. З відповідною інформацією вже за відсутності представників ЗМІ виступили міністр внутрішніх справ та голова Служби безпеки України.

Не менш складною є і нинішня економічна ситуація. Україна сподівається уже найближчим часом отримати фінансову допомогу від Міжнародного валютного фонду та інших фінансових організацій, однак натомість має ухвалити не вельми популярні рішення. «Ми усвідомлюємо, що не всі ці законодавчі ініціативи будуть сприйняті позитивно, але ми всі повинні усвідомити, що зараз ситуація така, що нам треба стабілізувати економіку, отримати серйозну економічну й фінансову підтримку від Міжнародного валютного фонду і від наших партнерів. І ця стабілізація економіки дасть можливість вийти нам на економічне зростання», — зауважив А. Яценюк.

При цьому він висловив сподівання, що складний стабілізаційний період охопить тільки нинішній рік, а вже в 2015 році розпочнеться економічне зростання. «Зараз основне для нас — не впасти. І ми робимо все для того, щоб втримати економічну ситуацію», — запевнив прем’єр.

Конкретизуючи одну з податкових ініціатив уряду, А. Яценюк зазначив, що, зокрема, пропонується оподатковувати доходи, отримані від розміщення коштів на депозитних рахунках. «Я категоричний противник того, щоб оподатковувати доходи від усіх вкладів. Думаю, що в нас повинен бути законопроект, за яким оподатковуються доходи багатих», — сказав глава уряду та на власному прикладі пояснив про що йдеться.

До того ж прем’єр запевнив, що ця ініціатива не торкнеться громадян, які мають незначні заощадження. «Наскільки мені відомо, 90 відсотків українців мають депозити до 50 тисяч гривень. Доходи за такими депозитами не повинні оподатковуватися. А 10 відсотків багатих повинні ділитися з країною і суспільством — це правильний підхід, так відбувається у всьому світі», — підкреслив А. Яценюк та висловив переконання, що це рішення, з одного боку, сприятиме тому, щоб люди несли кошти на депозити, а з другого — це питання соціальної справедливості: якщо ти отримуєш сотні тисяч гривень доходу, то частину треба віддавати суспільству. Відповідний законопроект уже найближчим часом планується внести на розгляд парламенту, в якому, за словами А. Яценюка, також знаходяться представники тих десяти відсотків українців, які отримують значні доходи від розміщення коштів на депозитних рахунках. «Прийшов час справедливості і прийшов час допомагати своїй країні. Будемо платити податки — ті, які мають з чого платити», — сказав А. Яценюк.

Також найближчим часом уряд планує розробити низку законопроектів, які стосуються запровадження жорстких фіскальних заходів. Глава уряду зазначив, що для пришвидшення процесу отримання коштів від МВФ їх потрібно буде ухвалити вже наступного тижня.

Водночас прем’єр звернувся до членів уряду з проханням пришвидшити розробку й так званого «позитивного пакета», який стосується дерегуляції, залучення інвестицій та створення робочих місць. «З одного боку, ми даємо пакет законів, які не матимуть аплодисментів від українського народу, бо, якщо потрібно затягнути пояс, то зрозуміло, що це буде природна реакція», — зауважив він та вкотре закликав урядовців починати з себе «як з тих, які мають можливість допомогти країні».

Звертаючись до віце-прем’єра — міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Володимира Гройсмана, глава уряду закликав його оперативніше реагувати на запити громадян щодо дерегуляції. «Вся ця банда, яка сиділа на видачі дозволів, яка сиділа на видачі різного роду документів з будівництва, монополія, яка була тут, у Кабміні, повинна бути зруйнована невідкладно. Віддаємо на місця повноваження — це єдиний шлях подолати центральну корупцію. І прописуємо нові правила», — сказав А. Яценюк та додав, що від цього залежить, які оцінки новому уряду виставлять люди.

Під час брифінгу міністр Кабінету Міністрів Остап Семерак повідомив про те, що прем’єр дав доручення першому віце-прем’єр-міністрові Віталію Яремі та в. о. міністра оборони Ігорю Тенюху терміново відбути до Криму, щоб не допустити перетворення конфлікту на військовий.

«Віталій Ярема та Ігор Тенюх уже покинули засідання уряду і попрямували до аеропорту, щоб негайно вилетіти на півострів», — сказав міністр.

Однак одразу ж з’явилася заява самопроголошеного прем’єра Криму Аксьонова, що «в Крим їх ніхто не пустить».

А вже під час наступного брифінгу радник міністра оборони України Леонід Поляков повідомив, що в Севастополі відбувається штурм штабу Військово-Морських Сил України. «Практично в цей час відбуваються спроби захоплення штабу Військово-Морських Сил у Севастополі», — сказав він. При цьому Л. Поляков ще раз підтвердив позицію Мін-оборони, що українські військовослужбовці поки залишатимуться в Автономній Республіці Крим.

За його словами, зараз розглядається варіант евакуації на материк цивільних, а що стосується військовослужбовців, то вони покликані захищати інтереси України. «Крим — це українська земля, наші військовослужбовці знаходяться там законно, і після вчорашніх подій вони можуть застосовувати зброю», — сказав він та додав, що питання перебування українських військових в Криму вирішуватиме політичне керівництво держави.

На початку засідання члени уряду вшанували пам’ять убитого у вівторок в Автономній Республіці Крим українського військовослужбовця.

Фото Андрія Нестеренка.

ДОСЛІВНО

Арсеній Яценюк:

«От я проглянув, у тому числі, й власну декларацію. За минулий рік особисто з тих доходів, які є у мене, процентні доходи від розміщення депозитів становили 614 тисяч гривень. І я не заплатив жодної гривні податку в державний бюджет, вважаю це неправильним. Саме тому ми повинні оподаткувати доходи тих громадян України, які отримують значні надходження від депозитів, і, в тому числі, й мій дохід».

Віце-прем’єр — міністр регіонального розвитку та ЖКГ Володимир Гройсман, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, перший віце-прем’єр-міністр Віталій Ярема.