Учора в парламенті Голова Верховної Ради України Андрій Парубій відкрив виставку наукових досягнень Національної академії наук України та національних галузевих академій наук.

 

«Переконаний, наша держава має неймовірно великий науковий потенціал, який, напевно, ще не до кінця оцінений ні в Україні, ні за кордоном. Нам є чим пишатися. Українські науковці працюють в Європейському центрі ядерних досліджень і були причетні до революційного відкриття геоінформаційної системи. Мало хто про це знає. Ми повинні цим пишатися», — наголосив глава парламенту.


Він повідомив, що Верховна Рада нині працює над низкою законопроектів, які покликані зробити роботу науковців більш комфортною. Зокрема проект закону про наукову і науково-технічну діяльність уже стоїть у порядку денному цього тижня.


Також уже зареєстровані зміни до Закону «Про Державний бюджет України на 2016 рік» щодо підвищення державної підтримки Національної академії наук та національних галузевих академій наук, якими передбачається виділення 600 мільйонів гривень для науковців. Сьогодні цей документ перебуває на розгляді в парламентському Комітеті з питань бюджету. Щойно буде позитивний висновок комітету, проект закону відразу з’явиться в сесійній залі. Голова Верховної Ради висловив упевненість, що народні депутати цей документ ухвалять.


Андрій Парубій пообіцяв, що парламент усіма силами підтримуватиме науковців.


Крім того, відповідаючи на запитання журналістів, Голова Верховної Ради вкотре зазначив: «Я мав розмову з головою парламентського Комітету з питань правової політики та правосуддя Русланом Князевичем. Справді, є дискусії з приводу підтримки нових членів ЦВК. Найбільший ризик — якщо задовольнимо заяви про припинення повноважень членів Центрвиборчкому, а нових не оберемо. Оскільки, згідно з законом, за припинення і набуття повноважень членів комісії голосується окремо, нам дуже важливо не ввійти в юридичний колапс і не паралізувати роботу ЦВК. Тому рішення буде винесене на голосування тільки тоді, коли більшість фракцій дадуть позитивний вердикт і скажуть, що готові його підтримати».


Також Андрій Парубій повідомив, що в четвер на засіданні Верховної Ради буде присутній Пет Кокс і делегація Європарламенту, які істотно долучилися до розроблення реформи нашого законодавчого органу. «У нас є шанс перейти до розгляду цього питання. Відповідний законопроект ми довго готували, проводили дискусії навіть до його реєстрації. Це має бути колективний результат нашої роботи. Сподіваюся, до четверга це питання буде включено в порядок денний. Знаю, є підтримка більшості фракцій, незважаючи на те, що збільшується кількість робочих тижнів. А в четвер, переконаний, зможемо перейти до розгляду цього документа в першому читанні», — додав Голова Верховної Ради.

 

Микола Кириченко, член-кореспондент Академії наук вищої освіти, перший проректор Університету менеджменту освіти, та Валерій Биков, директор Інституту інформаційних технологій і засобів навчання Національної академії педагогічних наук, академік НАПН України.

 

Фото Олександра Клименка.