У селі Явче Рогатинського району Івано-Франківщини відкрили сучасний молокоприймальний пункт. Обладнання для прийому молока від місцевих мешканців змонтувало Львівське обласне об'єднання сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів "Рівноправність" за підтримки канадійського проекту SOCODEVI.

 

Відтепер жителі села мають можливість здавати 480--500 літрів молока на день, не виїжджаючи за межі свого населеного пункту. Канадійська програма "Розвиток молочного бізнесу в Україні" була започаткована 2008 року. Окрім Прикарпаття та Львівщини, активно впроваджується у Дніпропетровській, Херсонській та Кіровоградській областях. Сьогодні він уже об'єднав п'ять тисяч малих та середніх молочних виробників у мережу фермерів, підприємців та кооперативів. На Західній Україні планують створити 12 кооперативів. Рогатинський район Прикарпаття став пілотним у цьому проекті, в рамках якого ще раніше в селі Чесники було відкрито молочарський кооператив, продукцію якого, так само, як і молоко від сімейних ферм, нині відвозять на найближчі молокозаводи.

 

У найближчих планах програми -- зведення потужного молокопереробного підприємства на межі Івано-Франківської та Львівської областей.

 

Канадійські сільгоспспеціалісти є частими гостями Прикарпаття. Іноземці допомагають сімейним фермам, консультують селян, які хочуть створити молочні кооперативи та співпрацюють з діючими. Цей проект спрямований на вирішення труднощів, які стоять перед малими та середніми виробниками молока шляхом створення та посилення наявних кооперативів, що пропонують послуги, необхідні для ефективної системи молочного виробництва. Тваринників навчають, як правильно вибудувати повноцінну мережу збуту та переробки молока. Ці послуги полягають у зборі та ринковій дистрибуції сировини, постачанні господарствам засобів виробництва, зокрема, доїльних апаратів, господарських товарів та добрив, виробництва високоякісних кормів.

 

Галина БРУХАЛЬ.

 

Івано-Франківська область.

 

Голос України